Wat is pensioen? 

U heeft uw pensioenleeftijd bereikt. Toen u stopte met werken, ontving u geen salaris meer, maar pensioen. Pensioen is de verzamelnaam voor het inkomen dat u ontvangt vanaf het moment dat u bent gestopt met werken. 

Uw pensioen bestaat uit: 

  • AOW-uitkering Afkorting voor Algemene Ouderdomswet. Vanaf uw AOW-leeftijd ontvangt u van de overheid een AOW-uitkering. Die kunt u beschouwen als een basisinkomen. De hoogte hiervan hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Heeft u in het buitenland gewoond dan kan er een korting plaatsvinden op uw AOW. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) voert de AOW namens de overheid uit. : basispensioen van de overheid
  • Werkgeverspensioen: pensioen opgebouwd via uw werkgever(s) 
  • Extra inkomensvoorzieningen die u zelf regelt

Op deze website gaat het voornamelijk om het pensioen dat u via uw werkgever opbouwde bij Pensioenfonds ING, het werkgeverspensioen dus. 

AOW

Zodra u de AOW-leeftijd bereikt ontvangt u AOW-uitkering (Algemene Ouderdomswet), het basispensioen van de overheid. 

Anw en WIA
Ook bij arbeidsongeschiktheid of overlijden hebben u of uw partner recht op een uitkering van de overheid. 

Voor zowel de AOW, Anw als WIA gelden voorwaarden. Op de site van de Sociale Verzekeringsbank of het UWV kunt u nagaan of en wanneer u in aanmerking komt voor deze uitkeringen. 

Werkgeverspensioen

Via uw werkgever bouwde u elke maand pensioen op. Hier betaalde u voor een deel zelf aan mee. Uw werkgever hield geld in op uw salaris voor uw pensioen. Maar uw werkgever betaalde ook mee aan de opbouw van uw pensioen. Nu u met pensioen bent, ontvangt u van Pensioenfonds ING het pensioen dat u tijdens uw dienstverband heeft opgebouwd. 

Extra inkomensvoorzieningen

Naast uw AOW-uitkering en werkgeverspensioen, kunt u er ook voor kiezen om zelf aanvullende inkomensvoorzieningen te treffen. Bijvoorbeeld door te beleggen, of een aanvullende verzekering af te sluiten zoals een koopsompolis of een lijfrenteverzekering. U kunt deze extra inkomsten gebruiken om uw AOW-uitkering en werkgeverspensioen aan te vullen. Wilt u extra inkomensvoorzieningen treffen? Dan dient u dit zelf te regelen.

Hoe blijf ik op de hoogte? 

Pensioenfonds ING informeert u regelmatig over uw pensioen. Ook kunt u uw gegevens online bekijken, wanneer het u uitkomt, via Mijn Pensioen. Dit is uw persoonlijke pensioenomgeving, waar u kunt zien hoeveel pensioen u bij Pensioenfonds ING heeft opgebouwd. Ook kunt u een aantal zaken meteen regelen. 

Wilt u op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen rondom uw pensioen? Meld u dan aan voor onze online nieuwsservice.

U chat met:

Chat offline

Op werkdagen kunt u tussen 8:30 en 17:00 uur met ons chatten. Is de chat niet beschikbaar tijdens deze uren? Probeer het dan een paar minuten later nog eens.

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.