Wat is pensioen? 

Als u werkt ontvangt u daarvoor salaris. Wanneer u uw pensioenleeftijd bereikt en stopt met werken ontvangt u geen salaris meer, maar pensioen. Pensioen is de verzamelnaam voor het inkomen dat u ontvangt als u stopt met werken.

Uw pensioen bestaat uit: 

  • AOW-uitkering Afkorting voor Algemene Ouderdomswet. Vanaf uw AOW-leeftijd ontvangt u van de overheid een AOW-uitkering. Die kunt u beschouwen als een basisinkomen. De hoogte hiervan hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Heeft u in het buitenland gewoond dan kan er een korting plaatsvinden op uw AOW. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) voert de AOW namens de overheid uit. : basispensioen van de overheid
  • Werkgeverspensioen: pensioen opgebouwd via uw werkgever(s) 
  • Extra inkomensvoorzieningen die u zelf regelt 

Op deze website gaat het voornamelijk om het pensioen dat u via uw werkgever opbouwde bij Pensioenfonds ING, het werkgeverspensioen dus. 
Bent u na 1 januari 2014 uit dienst gegaan? Dan heeft u ook pensioen opgebouwd bij uw CDC Pensioenfonds. Meer informatie hierover kunt u vinden via www.cdcpensioen.nl.

AOW

Zodra u de AOW-leeftijd bereikt ontvangt u AOW-uitkering (Algemene Ouderdomswet), het basispensioen van de overheid. 

Anw en WIA
Ook bij arbeidsongeschiktheid of overlijden hebben u of uw partner recht op een uitkering van de overheid. Bij arbeidsongeschiktheid ontvangt u een WIA-uitkeringAfkorting voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Een uitkering van de overheid voor mensen die arbeidsongeschikt zijn. (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen). Als u overlijdt, dan heeft uw partner recht op een Anw-uitkeringAfkorting voor Algemene nabestaandenwet. Dit is een uitkering die uw partner mogelijk ontvangt van de overheid als u komt te overlijden. (Algemene Nabestaandenwet). 

Voor zowel de AOW, Anw als WIA gelden voorwaarden. Op de site van de Sociale Verzekeringsbank of het UWV kunt u nagaan of en wanneer u in aanmerking komt voor deze uitkeringen. 

Werkgeverspensioen

Via uw werkgever ING Bank of NN Group (voorheen ING) bouwde u elke maand pensioen op. Dit betaalde u voor een deel zelf. Uw werkgever hield maandelijks geld in op uw salaris voor uw pensioen. Maar uw werkgever betaalde ook mee aan de opbouw van uw pensioen. Pensioenfonds ING kent diverse soorten pensioen, voor uzelf en voor uw nabestaanden.

Heeft u een andere baan? Dan is de kans groot dat u via uw nieuwe werkgever pensioen opbouwt bij een ander pensioenfonds of een verzekeraar. Meer informatie

Extra inkomensvoorzieningen

Naast uw AOW-uitkering en werkgeverspensioen, kunt u er ook voor kiezen om zelf aanvullende inkomensvoorzieningen te treffen. Bijvoorbeeld door te beleggen, of een aanvullende verzekering af te sluiten zoals een koopsompolis of een lijfrenteverzekering. U kunt deze extra inkomsten gebruiken om uw AOW-uitkering en werkgeverspensioen aan te vullen. Wilt u extra inkomensvoorzieningen treffen? Dan dient u dit zelf te regelen.

Hoe blijf ik op de hoogte? 

Pensioenfonds ING informeert u regelmatig over uw pensioen. Ook kunt u uw gegevens online bekijken, wanneer het u uitkomt, via Mijn Pensioen. Dit is uw persoonlijke pensioenomgeving, waar u kunt zien hoeveel pensioen u bij Pensioenfonds ING heeft opgebouwd. Ook kunt u een aantal zaken meteen regelen. 

Wilt u op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen rondom uw pensioen? Meld u dan aan voor onze online nieuwsservice.

U chat met:

Chat offline

Op werkdagen kunt u tussen 8:30 en 17:00 uur met ons chatten. Is de chat niet beschikbaar tijdens deze uren? Probeer het dan een paar minuten later nog eens.

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.