• Algemeen
  • Hoe regel ik het?

Algemeen

Afhankelijk van uw pensioenregeling, gaat u met pensioen op uw 62ste of 65ste. U kunt er voor kiezen om eerder met pensioen te gaan: vanaf uw 60ste kunt u met pensioen.

Wat betekent dat voor mijn ouderdomspensioen?

Als u eerder met pensioen gaat, dan ontvangt u minder ouderdomspensioen. Logisch, want als u eerder stopt met werken, maakt u langer gebruik van het pensioen dat u heeft opgebouwd én ontvangt u nog geen AOW van de overheid.

Voordat u een besluit neemt, is het verstandig om te controleren wanneer uw AOW ingaat. Wilt u meer dan vijf jaar vóór uw AOW-leeftijd met pensioen gaan? Dat is fiscaal alleen toegestaan als uw volledige dienstverband uiterlijk op de ingangsdatum van uw pensioen wordt beëindigd. Wilt u meer informatie over de (fiscale) gevolgen van een vervroegde pensioeningang voor uw financiële situatie? Neem dan contact op met een fiscaal adviseur.

Wat betekent dat voor het partnerpensioen?

Als u eerder stopt met werken, heeft dat geen gevolgen voor de hoogte van het partnerpensioen.

Pensioenplanner

In de Pensioenplanner ziet u wat deze keuze betekent voor uw pensioen. Zodra u met pensioen gaat, heeft u geen toegang meer tot de Pensioenplanner.

Hoe regel ik het?

Als u eerder met pensioen wilt, stemt u dit eerst af met uw werkgever. Dat doet u door contact op te nemen met uw leidinggevende, waarmee u overlegt wanneer u wilt stoppen met werken. Vervolgens vult u het formulier ‘keuze ingangsdatum (deeltijd) pensioen’ van ING Bank of van NN Group in en stuurt u het op naar Pensioenfonds ING.

Met het invullen van het formulier geeft u aan ons door dat u eerder met pensioen wilt. Uw werkgever geeft dit minimaal vier maanden voordat u met pensioen wilt gaan, ook nog apart aan ons door. U ontvangt vervolgens van ons een intentieverklaring. Hierop geeft u aan dat u niet meer werkt en niet meer de intentie heeft om te gaan werken. Dit geldt ook voor zelfstandige werkzaamheden of werkzaamheden voor een andere werkgever.

Let op
Met dit formulier geeft u uw keuze door voor zowel Pensioenfonds ING als voor uw CDC Pensioenfonds.

U chat met:

Chat offline

Op werkdagen kunt u tussen 8:30 en 17:00 uur met ons chatten. Is de chat niet beschikbaar tijdens deze uren? Probeer het dan een paar minuten later nog eens.

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.