Op het moment dat u met pensioen gaat, heeft u de mogelijkheid om te variëren met de hoogte van uw pensioen met een hoog-laagconstructie. Dat betekent dat u in de eerste jaren na uw pensionering meer pensioen ontvangt. Daarna ontvangt u tot uw overlijden minder pensioen. U kunt voor deze optie kiezen als u na uw pensioen behoefte heeft aan extra financiële ruimte. Bijvoorbeeld om een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan.

Wat zijn mijn mogelijkheden?

De duur van de periode waarin u meer pensioen ontvangt, kan verschillen. U heeft de keuze uit de volgende mogelijkheden:

  • Ik ontvang een hoger pensioen tot de maand dat ik mijn AOW-leeftijd bereik
  • Ik ontvang een hoger pensioen tot de maand waarin ik 70 jaar wordt
  • Ik ontvang een hoger pensioen voor een periode van drie of vijf jaar

Wat ontvang ik aan pensioen als ik hiervoor kies? 

De hoogte van uw ouderdomspensioen kunt u niet zelf bepalen. Hiervoor is een wettelijke standaardverhouding vastgelegd van 100:75 (hoog-laag). In de ‘lage’ periode ontvangt u 75% van het ouderdomspensioen dat u in de ‘hoge’ periode ontvangt.

Wilt u weten wat dit voor de hoogte van uw pensioen betekent als u kiest voor deze optie? Raadpleeg dan de Pensioenplanner.

Hoe regel ik het?

Door vóór het ingaan van uw pensioendatum een schriftelijk verzoek in te dienen bij Pensioenfonds ING. Een half jaar voor ingang van uw pensioen ontvangt u hiervoor een keuzeformulier van ons. U ondertekent dit keuzeformulier en stuurt het naar ons op.

U chat met:

Chat offline

We zijn momenteel offline.

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.