Op het moment dat u met pensioen gaat, heeft u de mogelijkheid om te variëren met de hoogte van uw pensioen met een laag-hoogconstructieHiermee kunt u, als uw pensioen ingaat, kiezen of u eerst een wat lager pensioen wilt ontvangen en later wat hoger. Of andersom. Meer informatie vindt u op de pagina met uw keuzemogelijkheden.. Dat betekent dat u in de eerste jaren na uw pensionering minder pensioen ontvangt. Daarna ontvangt u tot uw overlijden meer pensioen. U kunt bijvoorbeeld voor deze optie kiezen als uw partner nog werkt. 

Let op
U kunt alleen kiezen voor een laag-hoogconstructie als u deelneemt aan de Basisregeling Pensioen 62 en Basisregeling Pensioen 65. Raadpleeg het schema om te zien welke pensioenregeling voor u geldt.

Wat zijn mijn mogelijkheden? 

De duur van de periode waarin u minder pensioen ontvangt, kan verschillen. U heeft de keuze uit de volgende mogelijkheden:

  • Ik ontvang een lager pensioen tot de maand dat ik mijn AOW-leeftijd bereik
  • Ik ontvang een lager pensioen tot de maand waarin ik 70 jaar wordt
  • Ik ontvang een lager pensioen voor een periode van drie of vijf jaar

Wat ontvang ik aan pensioen als ik hiervoor kies?

De hoogte van uw ouderdomspensioen kunt u niet zelf bepalen. Hiervoor is een wettelijke standaardverhouding vastgelegd van 75:100 (laag-hoog). In de ‘lage’ periode ontvangt u 75% van het ouderdomspensioen dat u in de ‘hoge’ periode ontvangt.

Wilt u weten wat dit voor de hoogte van uw pensioen betekent als u kiest voor deze optie? Raadpleeg dan de Pensioenplanner.

Hoe regel ik het?

Door vóór het ingaan van uw pensioendatum een schriftelijk verzoek in te dienen bij Pensioenfonds ING. Een half jaar voor ingang van uw pensioen ontvangt u hiervoor een keuzeformulier van ons. U ondertekent dit keuzeformulier en stuurt het naar ons op.

U chat met:

Chat offline

Op werkdagen kunt u tussen 8:30 en 17:00 uur met ons chatten. Is de chat niet beschikbaar tijdens deze uren? Probeer het dan een paar minuten later nog eens.

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.