• Algemeen

Algemeen

Als u gaat trouwen of samenwonen, verandert er veel in uw leven. U deelt meer met elkaar, ook financieel. Trouwen of samenwonen kan gevolgen hebben voor uw pensioen.

Kies welke persoonlijke situatie voor u van toepassing is:

Ik ga samenwonen

Als u gaat samenwonen, heeft uw partner niet automatisch recht op partnerpensioen na uw overlijden. U moet uw partner zelf bij het Fonds aanmelden. Hiervoor geldt wel een aantal voorwaarden:

  • U bent nog niet met pensioen. U en uw partner zijn ongehuwd en geen geregistreerde partners.
  • U en uw partner wonen meer dan 6 maanden op hetzelfde adres en zijn beiden op dit adres ingeschreven.
  • U heeft een notarieel samenlevingscontract. In dit contract is een onderhoudsverplichting tegenover uw partner opgenomen. 
  • U kunt uw partner aanmelden als u langer dan vijf jaar samenwoont zonder notarieel samenlevingscontract.
  • U en uw partner zijn geen familie van elkaar in rechte lijn, zoals ouders, kinderen en kleinkinderen.

Hoger inkomen voor uw partner

Wilt u ervoor zorgen dat uw partner na uw overlijden een hoger inkomen ontvangt, dan kunt u hiervoor zelf een verzekering afsluiten, bijvoorbeeld een Anw-hiatenverzekering.  

Einde relatie

Heeft u uw partner aangemeld en eindigt uw relatie, dan krijgt uw ex-partner na uw overlijden een bijzonder partnerpensioen. Maar u hoeft het ouderdomspensioen dat tijdens het samenwonen is opgebouwd niet te delen met uw ex-partner. Lees meer over wat er is geregeld bij het einde van uw relatie.

Ik trouw in Nederland

Als u bent getrouwd, heeft uw partner automatisch recht op partnerpensioen na uw overlijden. De gemeente geeft door aan het Fonds dat u bent getrouwd. 

Hoger inkomen voor uw partner

Wilt u dat uw partner na uw overlijden een hoger inkomen ontvangt? Dan kunt u hiervoor zelf een verzekering afsluiten, bijvoorbeeld een Anw-hiatenverzekering.   

Einde relatie

Eindigt uw relatie, dan houdt uw ex-partner recht op bijzonder partnerpensioen na uw overlijden. Ook heeft uw ex-partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Maar u kunt hierover ook andere afspraken maken.

Ik ga een geregistreerd partnerschap aan

Als u een geregistreerd partnerschap heeft afgesloten, heeft uw partner automatisch recht op partnerpensioen na uw overlijden. De gemeente geeft door aan het Fonds dat uw partnerschap is geregistreerd. 

Hoger inkomen voor uw partner

Wilt u dat uw partner na uw overlijden een hoger inkomen ontvangt? Dan kunt u hiervoor zelf een verzekering afsluiten, bijvoorbeeld een Anw-hiatenverzekering

Einde relatie

Eindigt uw relatie, dan houdt uw ex-partner recht op bijzonder partnerpensioen na uw overlijden. Ook heeft uw ex-partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Maar u kunt hierover ook andere afspraken maken.

Ik trouw in het buitenland

Ook als u in het buitenland bent getrouwd, heeft uw partner recht op partnerpensioen na uw overlijden. U moet echter wel zelf aan het Fonds doorgeven dat u bent getrouwd. U stuurt het Fonds hiervoor een (door de gemeente) gewaarmerkte kopie van de huwelijksakte. 

Hoger inkomen voor uw partner

Wilt u dat uw partner na uw overlijden een hoger inkomen ontvangt? Dan kunt u hiervoor zelf een verzekering afsluiten, bijvoorbeeld een Anw-hiatenverzekering

Einde relatie

Eindigt uw relatie, dan houdt uw ex-partner recht op bijzonder partnerpensioen na uw overlijden. Ook heeft uw ex-partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Maar u kunt hierover ook andere afspraken maken. Uw ouderdomspensioen wordt dan niet conform de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding (WVPS) verevend.

U chat met:

Chat offline

Op werkdagen kunt u tussen 8:30 en 17:00 uur met ons chatten. Is de chat niet beschikbaar tijdens deze uren? Probeer het dan een paar minuten later nog eens.

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.