Interview

Hans van de Grift (64), adviseur, coach en mediator

"Bijzonder dat ik mijn pensionering ga meemaken"


“Over een jaar word ik 65 en ga ik met pensioen. Ik heb een auto-immuunziekte en heb mede daardoor kanker gekregen. Ik weet dus niet hoe lang mijn horizon nog is. Maar ik ben een optimistisch mens! Ik kijk naar wat kan; wat niet kan, laat ik liggen. Ik vind het bijzonder dat ik pensioen heb en dat ik mijn pensionering ga meemaken.

Vanwege mijn ziekte denk ik erover om het pensioen naar voren te halen. Ik wist dat dat kan, maar niet hoe het werkt. In Mijn Pensioenplan kun je spelen met de hoogte van je pensioen gedurende de jaren. Dan zie je wat dat betekent en hoe dat doorloopt in de tijd. Dat vond ik verrijkend. Dan weet je ook beter hoe je het wilt hebben. Heel handig en ook leuk om te doen.

Ik miste wel het pensioen dat ik ergens anders heb staan. Maar dat zie je dan in mijnpensioenoverzicht.nl. In Mijn Pensioenplan komen vragen voorbij die je aan het denken zetten: hoe wil ik het nu echt? Ik heb plannen gemaakt en vergeleken op het scherm. Dat geeft een beeld. Dat is ook het leuke van dit systeem.”


Hans overweegt dit pensioenplan:

Mensen verder helpen

Na zijn loopbaan bij ING startte Hans een eigen praktijk als adviseur, coach en mediator. Hij is als ­gecommitteerd ­examinator verbonden aan de Avans Hogeschool. Mensen verder helpen is zijn ambitie. Hij volgt samen met zijn ­dochter een mbo-opleiding fotografie aan het Beeld­Centrum.

Hans van de Grift “Ik ga straks met fotografie aan de gang en liefst ook weer reizen. Ik zie alles door de lens. In mijn fotoboeken beleven we alles weer opnieuw.”