Voorwoord

Maak nu een plan voor uw pensioen


Verhuizen, trouwen, een nieuwe baan … al die momenten gelden als emotionele mijlpalen in het leven. Met pensioen gaan is ook zo’n mijlpaal. Misschien kijkt u ernaar uit en lonkt de vrije tijd. Misschien lijkt het u nog helemaal niet aantrekkelijk om uw loopbaan af te sluiten. Dat heeft alles te maken met leeftijd, ­werkplezier en persoonlijke ambities.

Hoewel ik pas vijftig ben, denk ik soms na over mijn pensioen. Dan vraag ik me af of ik wil doorwerken tot ik AOW krijg – of niet. Stel dat ik eerder wil stoppen met werken, kan dat dan? Als ik mijn pensioenoverzichten krijg, vergelijk ik mijn verwacht pensioen met mijn salaris. Ik bedenk dat ik er de AOW bij op moet tellen. Vorig jaar ben ik ook gaan kijken op www.mijnpen­sioenoverzicht.nl. Want ik ben ook zo iemand met verschillende pensioenpotjes.

Zou ú eerder willen stoppen met werken? Hoe zou u dat financieel regelen? Weet u dat u volgens ons pensioenreglement uw ­pensioen tot aan uw AOW-datum kunt verhogen? Daarna wordt uw pensioen van ons Fonds dan lager. Tot welke bedragen dat voor u precies leidt, ziet u sinds kort in onze handige online tool Mijn Pensioenplan. Net als het effect van alle andere keuzes die ons pensioenreglement u biedt!

Met pensioen gaan betekent keuzes maken voor uw inkomen voor de rest van uw leven. Dat zijn belangrijke beslissingen. Mijn ­Pensioenplan helpt u daarbij. Check het zelf, ook als u nog niet met pensioen gaat. In dit magazine ‘Antwoorden’ ­vertellen drie deelnemers hoe ze die tool hebben ervaren. Bent u eraan toe om met pensioen te gaan, dan geeft u úw pensioenplan via Mijn Pensioenplan online aan ons door. Wij verwerken uw keuzes en starten de betaling. Daar kunt u op vertrouwen!

Bent u tevreden over deze ontwikkelingen of ziet u juist ­aandachtspunten? Ik hoor het graag van u, zodat we bij ­Pensioenfonds ING onze dienstverlening aan u kunnen blijven verbeteren.

Met een hartelijke groet,

Peter van Meel

Algemeen directeur Pensioenfonds ING

Nieuwsgierig naar Mijn Pensioenplan? Log in op uw persoonlijke omgeving Mijn pensioen. Komt u daar voor het eerst, laat dan uw e-mailadres achter. Dan kunnen wij u makkelijker bereiken, bijvoorbeeld als u bijna met pensioen gaat.