Vragen aan het Pensioenloket

'Wanneer krijg ik AOW?'

Wanneer voor u de AOW ingaat, is afhankelijk van uw leeftijd. Vanaf 1 januari 2020 stijgt de AOW-leeftijd minder snel dan eerder werd verwacht. Dat komt door de afspraken die gemaakt zijn over het nieuwe pensioenstelsel. De nieuwe regels liggen vast in de wet ‘Temporisering verhoging AOW-leeftijd’. De Eerste Kamer heeft deze wet aangenomen op 2 juli 2019.


Dit is de AOW-leeftijd in de komende jaren:

Op www.svb.nl kunt u uw geboortedatum invullen in een online tool. U ziet vervolgens vanaf welke datum u naar verwachting voor het eerst AOW gaat ontvangen van de overheid. Dat is namelijk afhankelijk van uw leeftijd.


Het kabinet stelt elk jaar de AOW-leeftijd vast. Daarbij kijkt het kabinet vijf jaar vooruit. Dat geeft mensen de tijd om zich voor te bereiden op hun pensioen en een eventuele latere ingangsdatum voor hun AOW.

‘Ik ben met pensioen en ik krijg overbruggingspensioen tot mijn AOW-leeftijd. Nu gaat mijn AOW eerder in dan gedacht. Heeft dat gevolgen?’

U kunt uw overbruggingspensioen blijven ontvangen tot uw oude AOW-leeftijd. In de vier maanden vanaf uw nieuwe AOW-leeftijd tot aan de oude heeft u dan extra veel inkomsten. Minister Koolmees van Sociale zaken en Werkgelegenheid heeft laten weten dat dit geen gevolgen zal hebben. U hoeft er geen extra belasting over te betalen.

‘Kan ik de pensioenplanner van Pensioenfonds ING nog gebruiken, nu de pensioenregeling gewijzigd wordt?’

De pensioenregeling zoals die geldt vanaf 1 januari 2020 is nog níet in de pensioenplanner verwerkt. We verwachten dat er medio juli 2020 een nieuwe pensioenplanner is die aangepast is aan de nieuwe pensioenregeling.