Nieuws

Gemiddelde reële dekkingsgraad per 30 november 2018 96,5% (+0,3%-punt)
  • De gemiddelde reële dekkingsgraad over de laatste twaalf maanden is met 0,3%-punt gestegen tot 96,5%. Op basis hiervan is op dit moment volledige toeslagverlening mogelijk (zie toeslagenbeleid).
  • De marktwaardedekkingsgraad is met 1,1%-punt gedaald naar 140,7%. Deze dekkingsgraad geeft het beste beeld van de financiële ontwikkeling van het Fonds in de afgelopen maand.
  • De DNB-beleidsdekkingsgraad kwam eind november uit op 143,3%. Dat is 0,1%-punt lager dan vorige maand en ruim boven de wettelijk vereiste dekkingsgraad van 111,3%.

Gemiddelde reële dekkingsgraad

DNB-beleidsdekkingsgraad

Marktwaardedekkingsgraad

96,5%

143,3%

140,7%

▲0,3%

▼0,1%

▼1,1%

Wij begrijpen dat de verschillende dekkingsgraden vragen bij u kunnen oproepen. Voor meer informatie verwijzen we u daarom graag naar de uitleg over de dekkingsgraad van het Fonds

Verloop dekkingsgraden

Beweeg de muis over de grafiek voor meer informatie

Let op
De oranje lijn in de grafiek toont de twaalfmaandsgemiddelde reële dekkingsgraad. Tot 1 januari 2016 betreffen de punten echter nog de actuele reële dekkingsgraad.

Ontwikkelingen in de afgelopen maand

In de afgelopen maand stegen zowel de waarde van de beleggingen als de waarde van de pensioenverplichtingen. Omdat de waarde van de beleggingen procentueel minder hard steeg dan de waarde van de verplichtingen daalde de marktwaardedekkingsgraad.

Waarde beleggingen

  • Met staatsobligaties, aandelen opkomende markten, obligaties opkomende markten, vastgoed en private equity werd een positief rendement behaald. Met inflatie gerelateerde obligaties, aandelen ontwikkelde markten, obligaties opkomende markten en bedrijfsobligaties werd een negatief rendement behaald. Per saldo kwam het rendement over de maand november uit op 0,1%.
  • Afgerond bleef de totale waarde van de beleggingen met € 27,3 miljard gelijk aan vorige maand.

Waarde pensioenverplichtingen

  • In november daalde de rente. Hierdoor stegen de pensioenverplichtingen met 0,8%-punt.
  • Het Fonds heeft per 1 december 2018 een volledige toeslag (indexatie) van 1,5% verleend aan medewerkers in dienst van NN Group en een deel van de pensioengerechtigden en gewezen deelnemers die de loonontwikkeling van NN Group volgen. Dit had een stijgend effect op de pensioenverplichtingen van 0,1%-punt.
  • De totale waarde van de pensioenverplichtingen steeg in de afgelopen maand met 0,7%-punt.

U chat met:

Chat offline

Op werkdagen kunt u tussen 8:30 en 17:00 uur met ons chatten. Is de chat niet beschikbaar tijdens deze uren? Probeer het dan een paar minuten later nog eens.

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.