Nieuws

Gemiddelde reële dekkingsgraad per 30 juni 2018 96,1% (onveranderd)
  • De gemiddelde reële dekkingsgraad over de laatste twaalf maanden bleef constant op 96,1%. Op basis hiervan is op dit moment volledige toeslagverlening mogelijk (zie toeslagenbeleid).
  • De DNB-beleidsdekkingsgraad kwam eind juni uit op 143,2%. Dat is 0,2%-punt hoger dan vorige maand en ruim boven de wettelijk vereiste dekkingsgraad van 111,5%.
  • De marktwaardedekkingsgraad is met 0,2%-punt gestegen naar 140,9%. Deze dekkingsgraad geeft het beste beeld van de financiële ontwikkeling van het Fonds in de afgelopen maand.

Gemiddelde reële dekkingsgraad

DNB-beleidsdekkingsgraad

Marktwaardedekkingsgraad

96,1%

143,2%

140,9%

■ 0,0%

▲0,2%

▲0,2%

Wij begrijpen dat de verschillende dekkingsgraden vragen bij u kunnen oproepen. Voor meer informatie verwijzen we u daarom graag naar de uitleg over de dekkingsgraad van het Fonds

Verloop dekkingsgraden

Beweeg de muis over de grafiek voor meer informatie

Let op
De oranje lijn in de grafiek toont de twaalfmaandsgemiddelde reële dekkingsgraad. Tot 1 januari 2016 betreffen de punten echter nog de actuele reële dekkingsgraad.


Ontwikkelingen in de afgelopen maand

  • Het totale rendement op de beleggingen over de maand juni kwam uit op 0,5%. Met staatsobligaties, inflatie gerelateerde obligaties, vastgoed en alternatieve beleggingen werd een positief rendement behaald; met aandelen (zowel ontwikkelde als opkomende markten), bedrijfsobligaties en obligaties opkomende markten werd een negatief rendement behaald.
  • Door het positieve rendement steeg de waarde van de beleggingen met € 0,1 miljard tot € 27,6 miljard.
  • Door de daling van de rente steeg de totale waarde van de pensioenverplichtingen met 0,3%.
  • De marktwaardedekkingsgraad steeg, omdat de waarde van de beleggingen procentueel harder steeg dan de waarde van de pensioenverplichtingen.
  • De actuele reële dekkingsgraad daalde, omdat de waarde van de reële pensioenverplichtingen procentueel harder steeg dan de waarde van de nominale pensioenverplichtingen door een gestegen inflatieverwachting.

U chat met:

Chat offline

Op werkdagen kunt u tussen 8:30 en 17:00 uur met ons chatten. Is de chat niet beschikbaar tijdens deze uren? Probeer het dan een paar minuten later nog eens.

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.