Nieuws

Gemiddelde reële dekkingsgraad per 30 september 2018 96,1% (onveranderd)
  • De gemiddelde reële dekkingsgraad over de laatste twaalf maanden bleef constant op  96,1%. Op basis hiervan is op dit moment volledige toeslagverlening mogelijk (zie toeslagenbeleid).
  • De DNB-beleidsdekkingsgraad kwam eind september uit op 143,4%. Dat is gelijk aan vorige maand en ruim boven de wettelijk vereiste dekkingsgraad van 111,4%.
  • De marktwaardedekkingsgraad is met 0,3%-punt gestegen naar 141,5%. Deze dekkingsgraad geeft het beste beeld van de financiële ontwikkeling van het Fonds in de afgelopen maand.

Gemiddelde reële dekkingsgraad

DNB-beleidsdekkingsgraad

Marktwaardedekkingsgraad

96,1%

143,4%

141,5%

■ 0,0%

■ 0,0%

▲0,3%

Wij begrijpen dat de verschillende dekkingsgraden vragen bij u kunnen oproepen. Voor meer informatie verwijzen we u daarom graag naar de uitleg over de dekkingsgraad van het Fonds

Verloop dekkingsgraden

Beweeg de muis over de grafiek voor meer informatie

Let op
De oranje lijn in de grafiek toont de twaalfmaandsgemiddelde reële dekkingsgraad. Tot 1 januari 2016 betreffen de punten echter nog de actuele reële dekkingsgraad.

Ontwikkelingen in de afgelopen maand

  • Het Actuarieel Genootschap heeft becijferd dat de levensverwachting minder snel stijgt dan verwacht. Omdat het Fonds hierdoor minder lang pensioen hoeft uit te betalen, zal de dekkingsgraad stijgen. Dit effect is nog niet meegenomen in de dekkingsgraad van afgelopen maand, maar zal worden meegenomen in de dekkingsgraad van eind oktober.
  • Het totale rendement op de beleggingen over de maand september kwam uit op -/-0,9%. Met staatsobligaties, inflatie gerelateerde obligaties en bedrijfsobligaties werd een negatief rendement behaald. Met de overige beleggingscategorieën werd een positief rendement behaald.
  • Door het negatieve rendement daalde de waarde van de beleggingen met € 0,3 miljard naar € 27,4 miljard.
  • Door de stijging van de rente daalde de totale waarde van de pensioenverplichtingen met 1,2%.
  • De marktwaardedekkingsgraad steeg, omdat de waarde van de beleggingen procentueel minder hard daalde dan de waarde van de pensioenverplichtingen.
  • De actuele reële dekkingsgraad steeg, omdat de waarde van de beleggingen procentueel minder hard daalde dan de waarde van de reële pensioenverplichtingen.

U chat met:

Chat offline

Op werkdagen kunt u tussen 8:30 en 17:00 uur met ons chatten. Is de chat niet beschikbaar tijdens deze uren? Probeer het dan een paar minuten later nog eens.

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.