Nieuws

Gemiddelde reële dekkingsgraad per 31 augustus 2018 96,1% (onveranderd)
  • De gemiddelde reële dekkingsgraad over de laatste twaalf maanden bleef constant op 96,1%. Op basis hiervan is op dit moment volledige toeslagverlening mogelijk (zie toeslagenbeleid).
  • De DNB-beleidsdekkingsgraad kwam eind augustus uit op 143,4%. Dat is 0,1%-punt hoger dan vorige maand en ruim boven de wettelijk vereiste dekkingsgraad van 111,4%.
  • De marktwaardedekkingsgraad is met 1,2%-punt gedaald naar 141,2%. Deze dekkingsgraad geeft het beste beeld van de financiële ontwikkeling van het Fonds in de afgelopen maand.

Gemiddelde reële dekkingsgraad

DNB-beleidsdekkingsgraad

Marktwaardedekkingsgraad

96,1%

143,4%

141,2%

■ 0,0%

▲0,1%

▼1,2%

Wij begrijpen dat de verschillende dekkingsgraden vragen bij u kunnen oproepen. Voor meer informatie verwijzen we u daarom graag naar de uitleg over de dekkingsgraad van het Fonds

Verloop dekkingsgraden

Beweeg de muis over de grafiek voor meer informatie

Let op
De oranje lijn in de grafiek toont de twaalfmaandsgemiddelde reële dekkingsgraad. Tot 1 januari 2016 betreffen de punten echter nog de actuele reële dekkingsgraad.

Ontwikkelingen in de afgelopen maand

  • Het Fonds heeft besloten om per 1 september 2018 een volledige toeslag (indexatie) van 1,7% te verlenen aan medewerkers in dienst van ING Bank en een deel van de pensioengerechtigden en gewezen deelnemers die de loonontwikkeling van ING Bank volgen. De invloed van deze toeslagverlening op de marktwaardedekkingsgraad was -0,6%-punt.
  • Het totale rendement op de beleggingen over de maand augustus kwam uit op 0,6%. Met alle beleggingscategorieën werd een positief rendement behaald behalve aandelen opkomende markten, obligaties opkomende markten en vastgoed. • Door het positieve rendement steeg de waarde van de beleggingen met € 0,1 miljard tot € 27,7 miljard.
  • Door de daling van de rente en de toeslagverlening steeg de totale waarde van de pensioenverplichtingen met 1,3%.
  • De marktwaardedekkingsgraad daalde, omdat de waarde van de beleggingen procentueel minder hard steeg dan de waarde van de pensioenverplichtingen.
  • De actuele reële dekkingsgraad daalde, omdat de waarde van de beleggingen procentueel iets minder hard steeg dan de waarde van de reële pensioenverplichtingen.

U chat met:

Chat offline

Op werkdagen kunt u tussen 8:30 en 17:00 uur met ons chatten. Is de chat niet beschikbaar tijdens deze uren? Probeer het dan een paar minuten later nog eens.

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.