Nieuws

Gemiddelde reële dekkingsgraad per 30 november 2019 97,4% (-0,2%-punt)
  • De gemiddelde reële dekkingsgraad over de laatste twaalf maanden is gedaald tot 97,4%. Op basis hiervan is op dit moment volledige toeslagverlening mogelijk (zie toeslagenbeleid).
  • De marktwaardedekkingsgraad is met 0,7%-punt gestegen naar 127,3%. Deze dekkingsgraad geeft het beste beeld van de financiële ontwikkeling van het Fonds in de afgelopen maand.
  • De DNB-beleidsdekkingsgraad kwam eind november uit op 134,8%. Dat is 0,9%-punt lager dan vorige maand en ruim boven de wettelijk vereiste dekkingsgraad van 110,1%.

Gemiddelde reële dekkingsgraad

DNB-beleidsdekkingsgraad

Marktwaardedekkingsgraad

97,4%

134,8%

127,3%

▼0,2%

▼0,9%

▲0,7%

Wij begrijpen dat de verschillende dekkingsgraden vragen bij u kunnen oproepen. Voor meer informatie verwijzen we u daarom graag naar de uitleg over de dekkingsgraad van het Fonds.

Verloop dekkingsgraden

Beweeg de muis over de grafiek voor meer informatie

Ontwikkelingen in de afgelopen maand

In de afgelopen maand daalde de waarde van de beleggingen. Omdat de waarde van de pensioenverplichtingen harder daalde, steeg de marktwaardedekkingsgraad.

Waarde beleggingen

  • Met aandelen, private equity en vastgoed werd een positief rendement behaald. Met obligaties werd een negatief rendement behaald. Per saldo kwam het totale rendement over de maand november uit op -/-0,1%.
  • De totale waarde van de beleggingen bleef deze maand onveranderd op € 30,0 miljard.

Waarde pensioenverplichtingen

  • In november steeg de rente. Hierdoor daalden de pensioenverplichtingen met 0,7%-punt.
  • Door de pensioenuitkeringen in november daalden de pensioenverplichtingen met 0,2%-punt.
  • De totale pensioenverplichtingen daalden in de afgelopen maand met 0,9%-punt.

U chat met:

Chat offline

Op werkdagen kunt u tussen 8:30 en 17:00 uur met ons chatten. Is de chat niet beschikbaar tijdens deze uren? Probeer het dan een paar minuten later nog eens.

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.