Nieuws

Uw huis en uw pensioen

Kunt u blijven wonen in het huis waar u nu woont als u met pensioen gaat?

Pensioen en een koopwoning

Woont u in een koopwoning en heeft u een hypotheek? Kijk dan nu alvast hoeveel geld u kwijt bent aan uw woning als u straks met pensioen gaat. U kunt deze uitgavenpost verlagen door uw hypotheek helemaal of gedeeltelijk af te lossen voordat u stopt met werken. Op deze manier bouwt u bovendien vermogen op voor de periode na uw pensioen. Als u uw huis verkoopt, is de opbrengst immers voor u.

Bij een aflossingsvrije hypotheek gaat dit niet automatisch. Het kan verstandig zijn om dan toch (gedeeltelijk) af te lossen en zo uw woonlasten voor later te beperken.

Heeft u nog een hypotheek op het moment dat uw AOW-pensioen van de overheid ingaat? Dan valt uw inkomen in een lager belastingtarief. U betaalt dan minder belasting en houdt meer geld over. Daar staat tegenover dat u dan waarschijnlijk minder profiteert van de renteaftrek van uw hypotheek. Hierdoor bent u meer geld kwijt, zodra u AOW-pensioen ontvangt.

Pensioen en een huis kopen

Een huis kopen is een grote financiële beslissing. Het is verstandig om uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) mee te nemen naar de hypotheekadviseur. Deze kunt u downloaden in de beveiligde omgeving van het Deelnemersportaal op deze website.

Heeft u ook ergens anders pensioen opgebouwd of bouwt u op dit moment ergens anders pensioen op? Ga dan naar www.mijnpensioenoverzicht.nl voor een compleet overzicht van uw pensioen via verschillende werkgevers en AOW-pensioen van de overheid. U kunt daar samen met uw partner inloggen voor een overzicht van uw gezamenlijke pensioeninkomen voor straks.

Denk ook na over hoe uw situatie eruitziet als iets met u of uw partner gebeurt. Zoals bij overlijden of arbeidsongeschiktheid van u of uw partner.

Pensioen en een huurhuis

Heeft u een huurhuis? Dan is het financiële plaatje anders. U heeft minder mogelijkheden dan bij een koophuis. U betaalt tijdens de looptijd van het huurcontract in principe dezelfde huurprijs (los van huurverhogingen). Wordt het huurcontract verlengd? Dan kan de huur verder stijgen. Bij een daling van het inkomen, bijvoorbeeld als uw pensioen ingaat, kunt u recht hebben op (meer) huurtoeslag.

U kunt op de website van de Belastingdienst checken of u recht heeft op huurtoeslag.


U chat met:

Chat offline

Op werkdagen kunt u tussen 8:30 en 17:00 uur met ons chatten. Is de chat niet beschikbaar tijdens deze uren? Probeer het dan een paar minuten later nog eens.

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.