Nieuws

Gemiddelde reële dekkingsgraad per 31 augustus 2019 97,9% (-0,3%-punt); DNB-beleidsdekkingsgraad 137,9% (-1,1%)
  • De gemiddelde reële dekkingsgraad over de laatste twaalf maanden is gedaald tot 97,9%.
  • De DNB-beleidsdekkingsgraad kwam eind augustus uit op 137,9%. Dat is 1,1%-punt lager dan vorige maand en ruim boven de wettelijk vereiste dekkingsgraad van 110,1%.
  • De marktwaardedekkingsgraad is met 6,0%-punt gedaald naar 123,7% als gevolg van de scherp gedaalde rente. Deze dekkingsgraad geeft het beste beeld van de actuele financiële ontwikkeling van het Fonds in de afgelopen maand, omdat dit geen gemiddelde betreft.
  • Op basis van de huidige gemiddelde reële dekkingsgraad en de wettelijke vereisten is op dit moment volledige toeslagverlening mogelijk (zie toeslagenbeleid).
  • Door de sterke daling van de rente kan de DNB-beleidsdekkingsgraad op termijn onder het wettelijk vereiste niveau komen voor volledige toeslagverlening (medio 2019: 125%). Op dat moment kan er alleen gedeeltelijk of geen toeslag worden verleend. Meer informatie

Gemiddelde reële dekkingsgraad

DNB-beleidsdekkingsgraad

Marktwaardedekkingsgraad

97,9%

137,9%

123,7%

▼0,3%

▼1,1%

▼6,0%

Wij begrijpen dat de verschillende dekkingsgraden vragen bij u kunnen oproepen. Voor meer informatie verwijzen we u daarom graag naar de uitleg over de dekkingsgraad van het Fonds

Verloop dekkingsgraden

Beweeg de muis over de grafiek voor meer informatie

Ontwikkelingen in de afgelopen maand

In de afgelopen maand steeg de waarde van de beleggingen. Omdat de waarde van de pensioenverplichtingen harder steeg, daalde de marktwaardedekkingsgraad.

Waarde beleggingen

  • Met bijna alle beleggingscategorieën werd een positief rendement gehaald. Alleen aandelen gaven een licht negatief rendement. Per saldo kwam het totale rendement over de maand augustus uit op +4,1%.
  • De totale waarde van de beleggingen steeg met € 1,2 miljard tot € 31,3 miljard.

Waarde pensioenverplichtingen

  • In augustus daalde de rente scherp. Hierdoor stegen de pensioenverplichtingen met 10,1%-punt.
  • Door de pensioenuitkeringen in augustus daalden de pensioenverplichtingen met 0,2%-punt.
  • Als gevolg hiervan stegen de totale pensioenverplichtingen in de afgelopen maand met 10,5%-punt.

U chat met:

Chat offline

Op werkdagen kunt u tussen 8:30 en 17:00 uur met ons chatten. Is de chat niet beschikbaar tijdens deze uren? Probeer het dan een paar minuten later nog eens.

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.