‘Ik kreeg opeens een lager pensioen, hoe kan dat?’

Thema: Uitleg Geplaatst op: 07 december 2022

Deze vraag kreeg actuaris Henk Bruins van ‘Jaap’ die net met pensioen was gegaan. Zijn pensioen bleek per maand € 13 minder te zijn dan was aangegeven toen hij het aanvroeg. Henk legt in zijn column uit hoe dat kan.

‘Ik kreeg opeens een lager pensioen, hoe kan dat?’ Dat vroeg een deelnemer die net met pensioen was gegaan. Laat ik hem Jaap noemen. Jaap ging vorig jaar al naar Mijn Pensioen op de website van ons Fonds. Daar had hij in Mijn Pensioenplan bekeken wat hij met zijn pensioen zou kunnen. Samen met zijn vrouw Marjan maakte hij enkele pensioenplannen. Hij kon wel een jaartje eerder stoppen. Fijn, want Marjan zou binnenkort ook met pensioen gaan.

Alles verliep soepel. Het pensioen dat Jaap van het Fonds zou krijgen stelde niet teleur. Hij stuurde zijn pensioenplan in en vroeg daarmee zijn pensioen aan. Enkele maanden later, de jaarwisseling was intussen geweest, kreeg hij bericht van het Fonds. Daarin stond het bedrag dat hij zou krijgen. Wat bleek? Het was lager dan hij in Mijn Pensioenplan had gezien. € 13 per maand, maar toch. Daarom Jaaps vraag: ‘Hoe kan dat?’

Een lager bedrag! Dat was natuurlijk niet fijn voor Jaap. Het kwam doordat de gemiddelde levensverwachting van een 64-jarige (zoals Jaap) én de rente gestegen waren. De levensverwachting wordt elke twee jaar opnieuw ingeschat en de rente wordt elk jaar vastgesteld. Door de gestegen levensverwachting, moeten we langer ‘doen’ met het geld dat we voor Jaap hebben gereserveerd.

En door de gestegen rente loopt het Fonds meer renteopbrengsten mis als iemand zijn pensioen eerder laat ingaan, zoals Jaap deed. Beide zorgden ervoor dat Jaaps pensioen daalde.

Wilt u volgend jaar uw pensioen op uw 64ste laten ingaan in plaats van op uw 65ste? Dan krijgt u door dit effect bijna € 14 minder per € 1.000 ouderdomspensioen dan u dit jaar in Mijn Pensioenplan ziet. Maar wilt u volgend jaar uw pensioen op uw 66ste laten ingaan? Dan krijgt u door dit effect bijna € 16 méér per € 1.000 ouderdomspensioen dan u dit jaar in Mijn Pensioenplan ziet. Hoe levensverwachting en rente zich de komende jaren ontwikkelen, kunnen wij niet voorspellen. En is uw pensioen eenmaal ingegaan, dan spelen deze berekeningen geen rol meer.

Dus zit er een jaarwisseling tussen uw aanvraag voor een vervroegd of uitgesteld pensioen en het moment waarop dat pensioen ingaat? Dan gaan wij het pensioenbedrag na de jaarwisseling opnieuw berekenen met de nieuwe gegevens. Niet leuk, dat begrijpen we heel goed. Maar wel goed om op voorbereid te zijn.

Henk Bruins, actuaris

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.