Nieuwe pensioenworkshops vanaf januari 2024
Lees verder
Wie ‘pensioen’ hoort, denkt aan inkomen voor later. Het gaat dan om het ouderdomspensioen dat ook u bij Pensioenfonds ING hebt opgebouwd. U hebt er recht op vanaf de ‘officiële’ pensioenleeftijd (65 of 68 jaar, afhankelijk van uw regeling). U kunt het ouderdomspensioen trouwens ook eerder of later laten ingaan, net wat u wilt.
Naast dit ouderdomspensioen hebt u bij ons Fonds nog andere pensioenen. Goed om te weten waar u en uw nabestaanden recht op hebben, bijvoorbeeld als u nadenkt over aanvullende verzekeringen.
Het woord zegt het al: het partnerpensioen is een pensioen voor uw partner. Uw partner krijgt na uw overlijden namelijk een eigen pensioen van het Fonds.
Uw partner krijgt dat pensioen als u vóór uw pensionering bij ons Fonds met hem of haar getrouwd was of een wettig geregistreerd partnerschap had. Uw partner heeft er ook recht op als u vóór uw pensionering al een gezamenlijke huishouding voerde en uw partner bij ons Fonds had aangemeld. Maar dan alleen als de aanmelding bevestigd is door het Fonds. U kunt dat checken
op uw uniform pensioenoverzicht (UPO).
Ook uw kinderen kunnen na uw overlijden recht hebben op een eigen pensioen: het wezenpensioen. Met ‘kinderen’ bedoelen we ook stief- of pleegkinderen.
Uw kind krijgt een wezenpensioen tot zijn of haar 21ste verjaardag. Daarna kan het wezenpensioen worden verlengd als uw kind:
Het wezenpensioen stopt uiterlijk op de 27ste verjaardag van uw kind.
Overlijdt u terwijl u al met pensioen bent? Dan heeft uw partner recht op een overlijdensuitkering van het Fonds. Deze eenmalige uitkering is twee keer het bedrag dat u per maand aan ouderdomspensioen krijgt.
Als u (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt wordt, verliest u een deel van uw inkomen. Bent u vóór 2014 arbeidsongeschikt geworden en krijgt u een WIA-uitkering van het UWV? Dan kunt u recht hebben een aanvulling van het Fonds. Die aanvulling is het arbeidsongeschiktheidspensioen.
Hoe hoog het is, hangt af van de mate waarin u arbeidsongeschikt bent. Hoe hoger uw arbeidsongeschiktheidspercentage, hoe hoger uw pensioen.
Wilt u hier meer over weten?
|