Pensioenkeuze ‘bedrag ineens’ uitgesteld

Thema: Duurzaamheid Geplaatst op: 07 juli 2022

Er komt een nieuwe keuzemogelijkheid voor mensen die met pensioen gaan: een bedrag ineens opnemen. De wet die deze nieuwe mogelijkheid regelt ligt al enige tijd klaar. Doel was om de wet op 1 januari 2023 in te laten gaan. Dat wordt nu waarschijnlijk 1 juli 2023.

Of het verstandig om hierop te wachten met de ingang van het pensioen voor wie deze keuze overweegt, is nu nog moeilijk te zeggen. Naar verwachting op 1 januari 2023 voegen wij de keuzemogelijkheid toe aan Mijn Pensioenplan, de tool waarmee u uw pensioeningang regelt. Op dat moment kunt u berekeningen maken van de effecten van uw keuzes.

Een bedrag ineens opnemen

‘Bedrag ineens’ betekent dat u, als u volledig of gedeeltelijk met pensioen gaat, een deel van uw pensioen (maximaal 10%) gelijk kunt opnemen en uitgeven. Gebruikmaken van deze keuzeoptie kan uitsluitend op die momenten. Gaat u eerder met pensioen dan de ingangsdatum van de wet, dan kunt u dus helaas geen gebruik maken van het bedrag ineens.

Extra geld is natuurlijk altijd goed nieuws. Maar wij wijzen u ook op de nadelen.

Let ook op de nadelen

Dit zijn onder andere de minder leuke gevolgen waar u rekening mee moet houden:

 • het pensioen dat u de rest van uw leven elke maand van ons fonds ontvangt, wordt lager. Als u bijvoorbeeld het maximum van 10% ineens opneemt, wordt uw resterende levenslange pensioen 10% lager en dus ontvangt u maandelijks een lagere pensioenuitkering dan zonder opname van het bedrag ineens.
 • het bedrag dat u opneemt telt mee voor de belasting en wordt opgeteld bij uw inkomen
  • u gaat hierdoor - in het kalenderjaar waarin u het bedrag ineens krijgt - meer belasting betalen
  • toeslagen die u in dat jaar krijgt (zoals huur- of zorgtoeslag) kunnen lager worden; misschien moet u zelfs iets terugbetalen
  • ook een uitkering van de overheid (zoals ww, bijstand, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag, rechtsbijstand en thuiszorg) kan lager worden
  • de zorgpremie die wordt ingehouden op uw pensioen wordt hoger
 • als u een bedrag ineens opneemt, kunt u er niet meer voor kiezen om eerst tijdelijk een hoger (of lager) pensioen te ontvangen (‘hoog-laag’/’laag-hoog’). U kunt bedrag ineens wel combineren met deeltijdpensioen en uitruil.

Weeg voor- en nadelen goed af

Een deel van uw pensioen opnemen heeft dus voor- en nadelen. Kijk daar goed naar vóórdat u een definitieve keuze maakt. Hebt u eenmaal gekozen voor een bedrag ineens, dan kan die keuze niet meer worden teruggedraaid.

Vragen?

Via onze website houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen. Ook zullen we u informeren als de keuzemogelijkheid is toegevoegd aan Mijn Pensioenplan. U kan vanaf dat moment zien hoeveel geld u ineens kunt opnemen als u daar voor kiest.

We begrijpen het als u hierover nog andere vragen hebt. Met vragen over uw pensioen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.