U vindt maatschappelijk verantwoord beleggen belangrijk!

Thema: Duurzaamheid Geplaatst op: 19 oktober 2022

In mei 2022 vroegen we hoe u denkt over maatschappelijk verantwoord beleggen. Ruim 1.000 deelnemers beantwoordden de vragen. Dank daarvoor! We hebben hierdoor een beter beeld gekregen van uw ideeën rond dit onderwerp. Een belangrijke conclusie is dat u het belangrijk vindt dát we maatschappelijk verantwoord beleggen.

Weinig mensen zijn (redelijk) goed op de hoogte als het gaat om de beleggingen van Pensioenfonds ING of het beleid dat daarvoor geldt. Het gaat om 25,9%. En als we de vraag stellen voor maatschappelijk verantwoord beleggen dan zakken de cijfers nog wat verder. Vrouwen zijn daarbij minder goed op de hoogte dan mannen en pensioengerechtigden minder goed dan de jongere deelnemers.

Thema’s

Vragen we per thema of dat bij maatschappelijk verantwoord beleggen hoort en of het belangrijk is, dan scoren mensenrechten, anti-corruptie en arbeidsomstandigheden het hoogst. Gezondheid, natuur/milieu en klimaat komen daar achteraan. Hekkensluiter is het thema verantwoord bestuur, maar nog steeds 71,3% vindt dit belangrijk.

En het rendement dan?

Veel besproken onderwerp is de relatie tussen maatschappelijk verantwoord beleggen en het rendement op de beleggingen. Ook daar vroegen we naar. Bijna 40% vindt beide even belangrijk. Bijna net zoveel deelnemers vinden maatschappelijk verantwoord beleggen belangrijker dan het rendement als andersom.

U bent optimistisch over het rendement als er maatschappelijk verantwoord belegd wordt. Meer dan de helft verwacht dat het rendement hiervan net zo hoog of hoger zal zijn dan bij ‘normaal’ beleggen. Een derde denkt dat het rendement dan lager zal zijn. 

Dialoog met bedrijven

Deelnemers zijn het over het algemeen eens met de strategie die het Fonds volgt: eerst praten met bedrijven en hen waar nodig aanspreken op hun gedrag. In het uiterste geval sluiten we hen uit en beleggen we er niet meer in.

En nu?

De uitkomsten van het onderzoek zijn voor ons een bevestiging om door te gaan op de ingezette weg. Wij houden u op de hoogte over de voortgang via onder meer onze website, Antwoorden magazine en onze digitale nieuwsbrief en kwartaalblog.

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.