Eerste uitslagen poll nieuw pensioenstelsel

Thema: Nieuw pensioenstelsel Geplaatst op: 27 januari 2023

Blijft uw pensioenuitkering in het nieuwe pensioenstelsel net zo zeker als in het huidige stelsel? Vele pensioengerechtigden en deelnemers van Pensioenfonds ING verwachten van niet. Dat is althans op dit moment de voorlopige uitkomst van de poll die u op onze themawebsite over het nieuwe pensioenstelsel vindt. Henk Bruins, actuaris van het Fonds, legt uit waarom uw zorgen wat mogen worden genuanceerd.

Onzekerheid bij pensioengerechtigden en deelnemers

Op basis van een tussenstand van 356 reacties denkt bijna 90% van de mensen die de poll hebben ingevuld dat de pensioenuitkering in het nieuwe stelsel minder zeker wordt. En eveneens zo’n 90% denkt bovendien dat de uitkering gaat variëren. Kloppen deze verwachtingen wel? Wij vroegen het aan Henk Bruins, actuaris van Pensioenfonds ING. Henk Bruins: “Laat ik vooropstellen dat ik het niet raar vind dat veel deelnemers onzeker zijn over hun pensioenuitkering in het nieuwe stelsel. Vooral bij pensioengerechtigden begrijp ik die zorg: zij weten nú wat zij elke maand ontvangen. Hoe het in het nieuwe stelsel precies zal uitpakken, kunnen we pas zeggen als we de aangepaste pensioenregels invoeren en we per persoon een nieuwe berekening kunnen maken.”

Effecten van het nieuwe pensioenstelsel

De voorlopige conclusies van de experts van Pensioenfonds ING laten een wat ander beeld zien dan u misschien verwacht. Henk Bruins: “Op dit moment kunnen we al iets vertellen over de effecten van het nieuwe stelsel. Uit voorlopige berekeningen die we hebben gemaakt blijkt dat deelnemers een hoger pensioen mogen verwachten dan in het huidige stelsel. Dat komt omdat we in het nieuwe stelsel minder hoge buffers hoeven aan te houden dan nu het geval is. Het geld dat we niet als buffer hoeven te reserveren komt dan ten goede aan onze deelnemers. Het gevolg daarvan is dat de pensioenuitkeringen zullen stijgen.”

Grotere kans dat uw pensioenuitkering stijgt

“Tegelijkertijd zullen de pensioenen meer meebewegen met rendementen die we op de financiële markten behalen”, stelt Henk Bruins. “Gaat het goed, dan kan uw pensioen sneller omhoog. Gaat het slecht dan kan uw pensioen ook sneller dalen. Onze verwachting is dat de kans dat uw pensioenuitkering daalt een stuk kleiner is dan de kans dat uw pensioenuitkering stijgt. Dat komt omdat Pensioenfonds ING vermogend is. Als wij overgaan naar het nieuwe pensioenstelsel zullen wij daardoor nog steeds een buffer hebben als bescherming tegen langdurig slechte rendementen.”

Bruins merkt op dat die bescherming niet onbeperkt is. “Bij langdurig slechte omstandigheden nemen de risico’s wel toe.” De effecten variëren per leeftijd: alle groepen kunnen een hoger pensioen tegemoet zien, maar jongere deelnemers kunnen een grotere stijging van hun pensioen verwachten dan ouderen. Daar staat tegenover dat jongere deelnemers ook meer risico’s lopen dan ouderen, omdat ze langer blootstaan aan beleggingsrisico’s.

De pensioenuitkering kan in het nieuwe stelsel variëren

En hoe sterk varieert mijn maandelijkse pensioenuitkering dan, vraagt u zich misschien af. Henk Bruins: “Dat is op dit moment nog niet helemaal duidelijk. Binnen bepaalde grenzen, afhankelijk van het behaalde rendement, kan de uitkering variëren. Maar dat zal niet elke maand het geval zijn. Over het geheel genomen, verwachten wij in het nieuwe stelsel dat uw pensioenuitkering hoger uitvalt, vergeleken met het huidige stelsel. En dankzij de goede financiële situatie van het Fonds denken we bovendien dat we de uitkeringen behoorlijk goed kunnen beschermen tegen slechte omstandigheden. In de video die we gemaakt hebben voor onze speciale themawebsite nieuwpensioen.pensioenfondsing.nl vertel ik hier meer over. U vindt deze video onder de kop ”verandert er iets?”.“

“Onze verwachting is dat de kans dat uw pensioenuitkering daalt een stuk kleiner is dan de kans dat uw pensioenuitkering stijgt”
Henk Bruins, actuaris Pensioenfonds ING

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.