Wanneer wordt het nieuwe pensioenstelsel ingevoerd?

Thema: Nieuw pensioenstelsel Geplaatst op: 24 januari 2023

Als ook de Eerste Kamer akkoord gaat met de Wet toekomst pensioenen beslaat de invoer van het nieuwe pensioenstelsel een periode van vijf jaar. Hieronder ziet u de tijdlijn voor de uitrol: van voorbereiding tot uiteindelijke transitie.

2022: Voorbereiding

Partijen die een rol hebben in de transitie en al in 2023 willen overstappen naar het nieuwe pensioenstelsel zijn in 2022 gestart met de nodige voorbereidingen.

2023: In werking

De beoogde inwerkingtreding van de Wtp is 1 juli 2023.

Periode tussen 2023 en 2027

Sociale partners maken afspraken over de nieuwe pensioenregeling. Ook verzoeken zij het pensioenfonds (eventueel) om bestaande pensioenrechten in te varen. Pensioenuitvoerders passen de pensioenadministratie aan, zodat de gewijzigde pensioenregeling en de transitieafspraken uiterlijk per 1 januari 2027 kunnen worden uitgevoerd.

1 januari 2025: Afronding arbeidsvoorwaardelijke afspraken

Dit is de uiterste datum dat het transitieplan naar de pensioenuitvoerder wordt gestuurd. In het transitieplan staan alle afspraken tussen sociale partners en het fonds op een rij.

1 juli 2025: Afronding implementatieplan

Uiterste datum voor de afronding van het implementatieplan en toezending aan de toezichthouders. In het implementatieplan beschrijft het pensioenfonds op welke manier de nieuwe pensioenafspraken worden geïmplementeerd.

1 januari 2027: Uiterste transitiemoment

De transitie moet voor 1 januari 2027 zijn afgerond.

Lees alles over het mogelijke nieuwe pensioenstelsel en uw pensioen bij Pensioenfonds ING op onze themawebsite over het nieuwe pensioenstelsel

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.