Kwartaalblog Q1 2023

Thema: Uitleg Geplaatst op: 08 mei 2023

Webinars nieuw pensioenstelsel groot succes

Eind 2022 begonnen wij met een uitgebreide campagne over het nieuwe pensioenstelsel. De Wet toekomst pensioenen – die het nieuwe stelsel mogelijk maakt – werd niet veel later aangenomen door de Tweede Kamer. Als ook de Eerste Kamer met de wet instemt, gaat deze al op 1 juli in. Het is kort dag, maar het kan nog steeds. Onderdeel van onze campagne waren de webinars in maart. Die waren een groot succes. Niet alleen voor wat betreft kijkers, maar ook als het gaat om het voorzien in een informatiebehoefte en waardering. Was u er niet bij? U kunt de webinars terugkijken.

U stelde enorm veel en relevante vragen. Alle vragen die tijdens de webinars werden gesteld, vindt u terug op onze website, uiteraard met antwoorden. Wij stelden u ná de webinars ook een aantal vragen. Die gingen onder andere over de (inhoudelijke) kwaliteit van de webinars, en of u antwoord had gekregen op de vragen die u vooraf had. U was daarover positief. We wilden verder weten of u vindt dat wij een webinar vaker moeten inzetten om u te informeren. Daarop was het antwoord heel duidelijk: ja! Deze maand gaan wij verder in gesprek over een mogelijke overgang naar het nieuwe stelsel van Pensioenfonds ING met deelnemers die zich hiervoor eerder hebben opgegeven. Ik zal daarbij zelf ook aanhaken.

U laat uw mening dus volop horen. En dat is goed, nuttig en nodig. Uw mening is zeer belangrijk voor mij en de andere bestuursleden. Daarom doen we ook opnieuw een deelnemerstevredenheidsonderzoek. Als u in onze steekproef zit, ontvangt u deze maand nog een link die naar een vragenlijst leidt. Nadat we alle antwoorden hebben verzameld, zullen we de belangrijkste uitkomsten publiceren via onder meer onze website. Krijgt u een uitnodiging om mee te doen? Vul dan even de vragenlijst in. Dat kost u maximaal 10-15 minuten. Alvast veel dank voor uw medewerking!

In financieel opzicht gaat het prima met het Fonds. Dat blijkt uit onze dekkingsgraad die ook in 2023 is gestegen. Net als de gemiddelde reële dekkingsgraad die steeg tot 100,0%. Dat betekent dat het Fonds op dit moment voldoende vermogen heeft om de opgebouwde pensioenen uit te betalen en om deze volledig te verhogen met de verwachte prijsstijging in een jaar. Deden onze beleggingen het de laatste maanden dan zo goed? Nou, soms wel. Maar zeker niet elke maand. De stijging van de dekkingsgraden is vooral het gevolg van de gestegen rente. Zelfs in maanden waarin het rendement op onze beleggingen tegenviel, zagen wij de dekkingsgraad omhoog gaan. Zie verder onze kwartaalcijfers.

Nu we het toch over onze beleggingen hebben: maatschappelijk verantwoord beleggen wordt voor het Fonds steeds belangrijker. We hebben ons MVB-beleid daarom verder aangescherpt. En nee, dat gaat naar onze overtuiging niet ten koste van het rendement. In mijn vorige blog noemde ik al onze investering in het ASR Dutch Farmland Fund. Zo helpen wij de landbouwsector richting een duurzame toekomst.

Vindt u mijn blog interessant? Ik vind het altijd leuk om uw vragen hierover – of over andere pensioenonderwerpen – te beantwoorden. U kunt binnenkort ook weer het duurzaamheidsverslag verwachten. En ons jaarverslag. Ja, pensioen blijft ook in 2023 een enorm boeiend onderwerp.

Peter van Meel
Uitvoerend bestuurder
petervanmeel@pfing.nl

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.