2023 gezond afgerond én goed nieuws over de verhoging van alle pensioenen

Thema: Uitleg Geplaatst op: 08 februari 2024

U heeft het wellicht al gelezen, maar laat ik dit kwartaalbericht beginnen met goed nieuws: alle vakorganisaties hebben ingestemd met de principeovereenkomst tussen ING, NN, de vakbonden en Pensioenfonds ING over verhogingen van de pensioenen. 

Daardoor worden alle pensioenen bij Pensioenfonds ING voortaan op dezelfde manier verhoogd, op basis van de prijsinflatie. Hierdoor zijn er ook ruimere mogelijkheden ontstaan voor een aanvullende indexatie over de afgelopen jaren voor alle pensioenen. Het gaat om verhogingen van 4% tot maximaal 12%, afhankelijk van de verhogingen die u al eerder hebt ontvangen. Uiteraard willen we de pensioenen zo snel mogelijk verhogen, maar het doorvoeren van deze afspraken is een complexe klus die tijd vergt. Daardoor kunnen we helaas nog geen exacte datum aangeven. Ik hoop op uw begrip en geduld hiervoor. Op onze website leest u meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen.

Nu het vierde kwartaal ten einde is, kunnen we de balans opmaken hoe het Fonds er financieel voor stond in het afgelopen jaar. Ons beleggingsrendement over 2023 kwam uit op 4,7%. Niet zo hoog zult u misschien zeggen. Maar wie alleen maar kijkt naar de ontwikkeling van het beleggingsrendement van een pensioenfonds, kan makkelijk op het verkeerde been worden gezet. Hoe dat precies zit, leest u in de column van investment manager Rens Bakker. Het is de verhouding tussen het beleggingsrendement en de verplichtingen die ertoe doet. Daarom kijken we in de eerste plaats naar de ontwikkeling van de dekkingsgraad. Deze daalde in 2023 licht en kwam uit op 154,0%. Dat betekent dat de financiële situatie van ons Fonds nog altijd erg gezond is. Bekijk hier de cijfers van het vierde kwartaal.

Graag wil ik u bedanken voor uw enthousiaste deelname aan het risicopreferentieonderzoek eind vorig jaar. Dit onderzoek voeren we met enige regelmaat uit en is ook relevant bij een eventuele overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. De eerste uitkomsten laten zien dat u relatief risicomijdend bent als het gaat om uw pensioen en dat de bereidheid om risico’s te nemen lager wordt als uw leeftijd stijgt. Tegelijkertijd is het pensioenvermogen om risico’s te nemen juist hoger met de leeftijd. Wat de uitkomsten voor gevolgen hebben voor het beleggingsbeleid van het Fonds zullen wij later dit kwartaal communiceren.

Nog steeds ontvang ik regelmatig vragen van deelnemers over het nieuwe pensioenstelsel en een eventuele overgang van Pensioenfonds ING. Logisch, dat dit u bezighoudt, want het gaat tenslotte over uw pensioen. Op onze speciale themawebsite beantwoorden we deze deelnemersvragen en publiceren we regelmatig nieuwe content. Lees bijvoorbeeld het antwoord op de vraag wanneer we het besluit kunnen verwachten over de eventuele overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Of lees het artikel over het unieke karakter van Pensioenfonds ING en wat dit betekent bij een overgang naar het nieuwe stelsel. Ik kan het u van harte aanbevelen.

Met vriendelijke groet,
Peter van Meel
Uitvoerend bestuurder
petervanmeel@pfing.nl

PS Bent u nog niet met pensioen, maar wilt u zich hier wel op voorbereiden? Schrijft u zich dan in voor een van onze pensioenwebinars op www.pensioenwebinars.nl

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.