Wat is pensioen?

Pensioen is de verzamelnaam voor het inkomen dat u ontvangt als u stopt met werken. Uw pensioen bestaat uit: 

  • Een AOW-uitkeringAfkorting voor Algemene Ouderdomswet. Vanaf uw AOW-leeftijd ontvangt u van de overheid een AOW-uitkering. Die kunt u beschouwen als een basisinkomen. De hoogte hiervan hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Heeft u in het buitenland gewoond dan kan er een korting plaatsvinden op uw AOW. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) voert de AOW namens de overheid uit.. Vanaf uw AOW-leeftijd ontvangt u van de overheid een AOW-uitkering. Die kunt u beschouwen als een basisinkomen. De hoogte hiervan hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Heeft u in het buitenland gewoond dan kan er een korting plaatsvinden op uw AOW. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) voert de AOW namens de overheid uit. Pensioen dat u heeft opgebouwd via uw werkgever(s) 
  • Extra inkomensvoorzieningen die u zelf regelt

Op deze website gaat het voornamelijk om het pensioen dat u heeft opgebouwd bij Pensioenfonds ING. 

AOW-uitkering

Zodra u de AOW-leeftijd  bereikt ontvangt u een AOW-uitkering (Algemene Ouderdomswet), het basispensioen van de overheid. 

Anw en WIA

Ook bij arbeidsongeschiktheid of overlijden hebben u of uw partner recht op een uitkering van de overheid. Bij arbeidsongeschiktheid ontvangt u een WIA-uitkeringAfkorting voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Een uitkering van de overheid voor mensen die arbeidsongeschikt zijn. (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen). Als u overlijdt, dan heeft uw partner recht op een Anw-uitkeringAfkorting voor Algemene nabestaandenwet. Dit is een uitkering die uw partner mogelijk ontvangt van de overheid als u komt te overlijden. (Algemene Nabestaandenwet). 

Voor zowel de AOW, Anw als WIA gelden voorwaarden. Op de site van de Sociale Verzekeringsbank  of het UWV kunt u nagaan of en wanneer u in aanmerking komt voor deze uitkeringen. 

Pensioen opgebouwd bij Pensioenfonds ING

In het verleden heeft u pensioen opgebouwd bij Pensioenfonds ING. Op dit moment bouwen de meeste deelnemers geen pensioen meer op bij ons Fonds. Een kleine groep deelnemers bouwt wel nog pensioen op bij ons Fonds.

Extra inkomensvoorzieningen

Naast uw AOW-uitkering en werkgeverspensioen, kunt u aanvullende inkomensvoorzieningen treffen. Bijvoorbeeld door te beleggen, of een aanvullende verzekering af te sluiten zoals een koopsompolis of een lijfrenteverzekering. U kunt deze extra inkomsten gebruiken om uw AOW-uitkering en pensioen aan te vullen. U regelt dit zelf.

Hoe blijf ik op de hoogte? 

Pensioenfonds ING informeert u regelmatig over uw pensioen. Ook kunt u uw gegevens online bekijken, wanneer het u uitkomt, via  Mijn Pensioen . Dit is uw persoonlijke pensioenomgeving, waar u kunt zien hoeveel pensioen u bij Pensioenfonds ING heeft opgebouwd. Ook kunt u een aantal zaken meteen regelen. 
Wilt u op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen rondom uw pensioen?
Meld u dan aan voor onze online nieuwsservice.

U chat met:

Chat offline

Op werkdagen kunt u tussen 8:30 en 17:00 uur met ons chatten. Is de chat niet beschikbaar tijdens deze uren? Probeer het dan een paar minuten later nog eens.

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.