Over fossiele energie, toeslagverlening en corona

Deskundigen van ons fonds beantwoorden vragen


Als dingen niet meer zo maar vanzelfsprekend zijn, stellen we onszelf vaak vragen. Ook over ons pensioen, want ook dat wordt geraakt door alles wat er verandert. Twee deskundigen van Pensioenfonds ING, investment manager Guido Vessaz en actuaris Henk Bruijns, geven antwoord op drie vragen die deelnemers ons stelden.

Rob Roes, 66 jaar

“Wanneer trekt Pensioenfonds ING zich terug uit beleggingen in de munitie- en fossiele energie industrie?”

“Vanwege de klimaatcrisis vlieg ik minder en koop bijvoorbeeld zonnepanelen en een warmtepomp. Ik vind het een naar idee dat mijn pensioengeld de fossiele energie industrie wel ondersteunt. En de munitie-industrie heeft belang bij het gebruik van wapens. Aan dat doel wil ik via mijn pensioengeld niet bijdragen.”


We sluiten veel bedrijven uit die actief zijn in de munitieindustrie of in de fossiele energie

Vorig jaar is besloten om bedrijven uit te sluiten als de bedrijfsvoering voor een deel bestaat uit de winning en het verbruik van fossiele brandstoffen. Het gaat dan voornamelijk over kolenwinning en -verbranding. Bedrijven als Shell die met olie en aardgas werken, werken aan de energietransitie die nodig is. Zolang wij vinden dat ze daar voldoende mee bezig zijn, sluiten we ze niet uit.

Bedrijven die zich bezighouden met olie- en gasboring in poolgebieden worden wel uitgesloten zodra een deel van hun omzet (5%) hieruit voortkomt. Dit geldt ook voor bedrijven die zich bezig houden met thermische koolwinning of oliewinning uit teerzanden.

Geen beleggingen in controversiële wapens

Het Fonds beschouwt antipersoonsmijnen, clustermunitie, chemische wapens, biologische wapens, wapens met verarmd uranium en kernwapens al vele jaren als controversiële wapens. Hierin belegt het Fonds dus niet. We sluiten bedrijven uit die producten maken die niet voldoen aan wereldwijde verdragen of die vallen onder de wettelijke verboden op controversiële wapens. We beleggen wel in bedrijven die andere wapens of munitie produceren.

Op de website is meer informatie te vinden over de uitsluitingscriteria en over de betreffende bedrijven.

Guido Vessaz, Investment Manager

Pieter Pouwels, 73 jaar

“Pensioenfonds ING is een gesloten pensioenfonds en één van de allersterkste in Nederland. Kan en moet het toeslagenbeleid niet ruimer?”

“Als de laatste deelnemer overlijdt, zitten er nóg miljarden in de pot! Om dat te verhinderen, zou het toeslagenbeleid nu al ruimer moeten zijn.”


Toeslagenbeleid gericht op de lange termijn

Pensioenfonds ING is een gesloten fonds, maar wel één met 68.000 deelnemers. Over 30 jaar zijn dat er nog steeds zo’n 45.000. Het Fonds heeft dus nog heel wat jaren bestaansrecht. Ook het vermogen is groot genoeg om te blijven bestaan. We kijken voor het toeslagenbeleid bewust naar de lange termijn en gaan uit van de gemiddelde reële dekkingsgraad. Deze toont de huidige financiële situatie ten opzichte van ons doel om in de toekomst alle pensioenen ínclusief toeslagen te kunnen betalen.

Met een gemiddelde reële dekkingsgraad van ruim 93% gaat het behoorlijk goed, maar er is nog ruimte voor verbetering. Gaat het financieel goed genoeg, dan kan het Bestuur de pensioenen verhogen volgens de toeslagmaatstaven die door sociale partners overeen zijn gekomen. De toeslagstaffel is leidraad hierbij. Elke toeslag moet verder passen binnen de fiscale grenzen. Gaat het financieel niet goed genoeg, dan kan het fonds de pensioenen niet verhogen zonder dat het toekomstige pensioengerechtigden tekort zou doen. Het toeslagenbeleid kan dus niet ruimer dan het nu is.

Hoe rijker het fonds, hoe voorzichtiger het beleggingsbeleid

Het is niet de bedoeling geld op te potten voor een klein deel pensioengerechtigden; het streven is dat elke deelnemer zijn deel krijgt, ook ver in de toekomst. Zo weegt het Bestuur ieders belang. Daartoe neemt het Fonds minder beleggingsrisico naarmate de financiële situatie beter is. Het rendement zal dan lager zijn, maar ook zekerder. De dekkingsgraad stijgt minder snel, maar is ook stabieler. Mocht de dekkingsgraad toch nog verder stijgen, dan wil het Bestuur het overschot via eenmalige uitkeringen verdelen onder de deelnemers. Toeslagverlening is dan ook voorwaardelijk.

Henk Bruins, Actuaris

Elke maand financieel nieuws van ons fonds In uw mailbox als u zich abonneert op onze e-mail-service. Dat gaat makkelijk via dit aanmeldformulier.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, ook over de toeslagen? Abonneer u op onze digitale nieuwsbrief! Dat gaat makkelijk via dit aanmeldformulier.

Henk Oostendorp, 69 jaar

“In het najaar zullen de corona-steunmaatregelen wel stoppen. Hoe beïnvloeden die het rendement en de omvang van het belegd vermogen? Is hier op voorgesorteerd?”

“Ik volg het nieuws op de voet. Als er iets bijzonders gebeurt, denk ik: wat zijn de gevolgen? Dat past ook bij mijn bankverleden. Daar werkte ik lang op afdelingen met een sterke financiële focus op interne processen.”


Corona-ontwikkelingen nemen we zeker mee in onze beleggingen

Wij houden in ons beleggingsbeleid rekening met verschillende economische scenario’s, ook met periodes van economische terugval. Externe vermogensbeheerders beheren onze beleggingen in opdracht van het Fonds. Wij zitten samen met hen bovenop de corona-ontwikkelingen.

Voor het midden- en kleinbedrijf is overheidssteun heel belangrijk. Maar hoe lang is het nuttig en nodig? Dit verschilt per land. Als steun te snel wordt opgeheven, kan dat levensvatbare bedrijven in de knop breken. En overheden kunnen financieel in de problemen komen als ze te lang steun geven. Dat kan de economische groei drukken.

Pensioenfonds ING belegt wereldwijd in voornamelijk grote beursgenoteerde bedrijven in allerlei sectoren. Sommige landen in Latijns-Amerika en in Zuid-Europa hebben het relatief zwaar gehad.

De grote bedrijven uit de IT-sector hebben juist geprofiteerd van de versnelde digitaliseringstrend.

We zien dat bepaalde sectoren relatief sterk terugkomen.

Vaccinatieprogramma’s zijn op gang gekomen en lock-down maatregelen worden afgebouwd. Aandelenbeurzen lieten recordhoogtes zien. Bij de huidige economische werkelijkheid zou je dat niet verwachten. Blijkbaar kijkt de markt al door de coronacrisis heen en is men optimistisch over het herstel.

De financiële situatie van ons fonds publiceren wij elke maand op onze website.

Guido Vessaz, Investment Manager

Hebt u een vraag voor één van onze deskundigen? Stuur een e-mail naar communicatie@pfing.nl