Het beste advies aan het bestuur

Wat doet het Verantwoordingsorgaan voor u?


Begin 2018 waren er verkiezingen voor het Verantwoordingsorgaan (VO) en in juli 2018 ging het nieuwe VO van start. Kritisch en constructief in de relatie met het Bestuur. Welke dossiers hebben met name de aandacht van het VO? Een terugblik op de dossiers.

Het VO bestaat uit tien leden. Zij vertegenwoordigen samen zowel de werkgevers, de actieve deelnemers, de gewezen deelnemers als de pensioengerechtigden. V.l.n.r.: Peter Barneveld, Renée Schellekens, Willem Steenhoven, Muriël Freriksen, Ron van Alphen, Femke Schep, Jenny Drost, Hans Zuidema, Anita van Oss. Niet op de foto: Klaas Schuijt.

DOSSIER 1

‘Wij werken aan uw pensioen

DOSSIER 2

Een toekomstbestendig pensioen, ook bij lastige marktomstandigheden

DOSSIER 3

Hoeveel risico willen deelnemers lopen met hun pensioen?

Het VO over ...

communicatie

‘Pensioencommunicatie is meer dan wettelijk verplichte, rationele informatie. U als deelnemer hoort communicatie te krijgen die inspeelt op uw behoeften en die aanzet tot actie. Het VO ziet daarop toe en heeft aanbevelingen gedaan over de communicatie vanwege het project ‘wij werken aan uw pensioen'.’


evenwichtige belangenafweging door het Bestuur

‘Het Fonds kent deelnemers die nog in dienst zijn bij ING of NN, deelnemers die uit dienst zijn getreden en pensioengerechtigden. Sinds juli 2018 zijn ook gewezen deelnemers lid van het VO. Dat is uniek voor VO’s van pensioenfondsen in Nederland. De verschillende geledingen trekken in het VO gezamenlijk op. We kijken samen naar een evenwichtige afweging van alle belangen door het Bestuur. Dat leidt tot pittige en altijd interessante discussies.’

Wat doet het VO voor u als deelnemer van het Fonds?

Handelt het Bestuur binnen het afgesproken beleid? Zijn bij besluiten alle belangen zorgvuldig en evenwichtig afgewogen? Dat is in een notendop wat het VO bewaakt. Het VO is alert op alles wat er binnen het Fonds gebeurt en adviseert het Bestuur ook ongevraagd. Het oordeel van het VO staat elk jaar in het jaarverslag van het Fonds.