De oorlog in Oekraïne: verschrikkelijk, maar geen invloed op uw pensioen

Thema: Uitleg Geplaatst op: 08 juli 2022

De oorlog in Oekraïne zorgt voor veel leed. Het leven van de mensen daar staat op z’n kop. Ouders die te horen krijgen dat hun kind niet meer thuiskomt. Anderen die op de vlucht zijn, op zoek naar een veilige plek. Ver van huis.

De oorlog zorgt voor veel onzekerheid. Niet alleen bij de mensen in Oekraïne, wat natuurlijk het allerergste is, maar ook in de rest van de wereld. De prijzen zijn de afgelopen maanden flink gestegen. De inflatie zette eind vorig jaar al in; door de oorlog in Oekraïne steeg de inflatie verder. U rekent meer af als u gaat tanken, de energierekening stijgt en in de supermarkt worden producten duurder. De wereldwijde onzekerheid raakt ook de beurskoersen. Veel aandelen werden de afgelopen maanden minder waard. Wat betekent dit voor uw pensioen?

Pensioenfonds ING belegt een deel van zijn vermogen in aandelen. We doen dat met een duidelijk beleid. We willen ons vermogen laten groeien, zodat we uw pensioen kunnen verhogen als de prijzen zijn gestegen. En daarbij willen we niet méér risico lopen dan nodig is, wetende dat beleggen zonder risico niet bestaat. Je kunt de risico’s hooguit beperken. En dat doen we dan ook.

We beleggen maar een klein deel van ons vermogen in aandelen. Verder dekken we het renterisico voor een groot deel af. Een daling van de rente is namelijk één van de grootste risico’s die een pensioenfonds loopt. En we beleggen in inflatieproducten, zoals obligaties die meer waard worden als de inflatie stijgt. Zoals nu.

Dit beleid werpt zijn vruchten af. De ellendige situatie in Oekraïne lijkt ons Fonds financieel nauwelijks te raken. Sinds het uitbreken van de oorlog is onze financiële situatie zelfs verbeterd. Ja, ook ónze aandelen zijn minder waard geworden. Maar onze vastgoedbeleggingen doen het goed. En de hogere rente werkt positief op onze dekkingsgraad. Dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen. We moeten goed blijven kijken naar wat er in de wereld gebeurt.

Ons Fonds heeft vorig jaar grondig gekeken in welke landen het wil beleggen. Autoritaire regimes, zoals in Rusland, vielen daarbij af. Hierdoor had ons Pensioenfonds ING geen beleggingen in Rusland toen de oorlog begon.

Sibrand Drijver
Beleggingsstrateeg

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.