Als uw relatie verandert …

Na die eerste blik, die eerste date, volgt misschien wel een heel leven samen. Uw vriend of vriendin wordt uw partner, uw man of vrouw. Heeft dat dan iets met het pensioen te maken? Zeker! En ook als uw relatie onverhoopt eindigt, is het pensioen iets om aan te denken.

Marinus Baasdorp (66)

Tot 2009 pensioenadviseur bij RVS. Getrouwd in juli 2020.


“Toen mijn vrouw en ik trouwplannen maakten, dacht ik al snel aan mijn pensioen. Ik wil de verzorging van mijn echtgenote namelijk waarborgen, ook als ik eerder dan haar zou overlijden. Ik vroeg me twee dingen af: moet ik haar gegevens doorgeven aan het pensioenfonds? En krijgt zij pensioen als ik er niet meer ben?

Als je in Nederland trouwt, blijkt de gemeente het huwelijk en de naam van je partner door te geven aan het fonds. Dat is alvast heel handig. En mijn vrouw blijkt alleen recht op partnerpensioen te hebben als we zouden trouwen voordat mijn pensioen ingaat. Ik heb mijn pensioen uitgesteld tot ik 68 ben, dus ook dat zat goed. Veel mensen weten dat niet!

Uiteindelijk zijn we op 22 juli 2020 getrouwd, op de dag voordat ik recht kreeg op AOW. Zo liepen we geen enkel risico voor het pensioen voor mijn echtgenote.”

Hans Schroots (55)

Tot 2017 manager mid-office bij het hypothekenbedrijf van ING. Gescheiden in mei 2020.


“In januari zei mijn vrouw: ‘Ik denk dat het beter is als we uit elkaar gaan.’ Een paar maanden en wel duizend dingen later waren we gescheiden. Het is heel emotioneel, je leven staat op zijn kop! Ook pensioen komt voorbij, maar daarover dacht ik: dat komt later wel.

Ik had er eerder naar moeten kijken. Dan had ik bij de mediator het pensioen in kunnen brengen als deel van ons vermogen, net als het huis, het spaargeld en die erfenis. Nu kwam het pas aan de orde toen de rest van ons bezit al verdeeld was. Elke onderhandelingsruimte was weg. Ik kon alleen nog akkoord gaan met de wettelijke verdeling. Ieder krijgt dan de helft van elkaars pensioen.

Toen ik het hele financiële plaatje maakte en me realiseerde wat ik straks aan pensioen krijg, schrok ik wel. De wet geeft ruimte voor andere oplossingen, maar dan had ik het onderwerp niet zo voor me uit moeten schuiven.”

U gaat ... trouwen

De datum is geprikt en de ideale locatie is gevonden. Ergens in Nederland wordt er binnenkort met rijst gestrooid, want u gaat trouwen of een partnerschap registreren!

U gaat ... scheiden

Komt er een einde aan uw huwelijk of geregistreerd partnerschap en woont u in Nederland, dan krijgen u en uw ex-partner beiden automatisch bericht van Pensioenfonds ING.

U gaat ... samenwonen

Eindelijk samen op één adres. U hoeft niet meer te pendelen van hem of haar naar uw eigen huis en andersom. Jullie delen voortaan lief en leed met elkaar, zonder te trouwen of te kiezen voor een geregistreerd partnerschap.

Trouwen, scheiden of overlijden in het buitenland?

Als u in het buitenland trouwt of gaat scheiden, of als u daar overlijdt, krijgen we dat bij Pensioenfonds ING niet automatisch door. U of uw nabestaanden geven dat aan ons door.

Wilt u met een foto in dit magazine?

Wilt u een volgende keer aan het woord komen over uw ervaringen rond een wijziging in uw leven en uw pensioen? Kreeg u een nieuwe baan of ging u minder werken? Of maakte u iets anders mee? We horen het graag! U kunt zich opgeven via pensioenloket@pensioenfondsing.nl.