‘Kan en moet het toeslagenbeleid niet ruimer?’

Thema: Uitleg Geplaatst op: 07 september 2021

Dat vraagt Pieter Pouwels (73) zich af: ‘Pensioenfonds ING is immers een gesloten pensioenfonds en één van de allersterkste in Nederland. Als de laatste deelnemer overlijdt, zitten er nóg miljarden in de pot! Om dat te verhinderen, zou het toeslagenbeleid nu al ruimer moeten zijn.’

Actuaris Henk Bruins geeft antwoord:

Pensioenfonds ING is een gesloten Fonds, maar wel één met 68.000 deelnemers. Over 30 jaar zijn dat er nog steeds zo’n 45.000. Pensioenfonds ING heeft dus nog heel wat jaren bestaansrecht. Ook het vermogen is groot genoeg om te blijven bestaan. We kijken voor het toeslagenbeleid bewust naar de lange termijn en gaan uit van de gemiddelde reële dekkingsgraad. Deze toont de huidige financiële situatie ten opzichte van ons doel om in de toekomst alle pensioenen ínclusief toeslagen te kunnen betalen.

Met een gemiddelde reële dekkingsgraad van ruim 93% gaat het behoorlijk goed, maar er is nog ruimte voor verbetering. Gaat het financieel goed genoeg, dan kan het Bestuur de pensioenen verhogen volgens de toeslagmaatstaven die door sociale partners overeen zijn gekomen. De toeslagstaffel is leidraad hierbij. Elke toeslag moet verder passen binnen de fiscale grenzen. Gaat het financieel niet goed genoeg, dan kan het Fonds de pensioenen niet verhogen zonder dat het toekomstige pensioengerechtigden tekort zou doen. Het toeslagenbeleid kan dus niet ruimer dan het nu is.

Hoe rijker het fonds, hoe voorzichtiger het beleggingsbeleid

Het is niet de bedoeling geld op te potten voor een klein deel pensioengerechtigden; het streven is dat elke deelnemer zijn deel krijgt, ook ver in de toekomst. Zo weegt het Bestuur ieders belang. Daartoe neemt het Fonds minder beleggingsrisico naarmate de financiële situatie beter is. Het rendement zal dan lager zijn, maar ook zekerder. De dekkingsgraad stijgt minder snel, maar is ook stabieler. Mocht de dekkingsgraad desondanks toch nog verder stijgen, dan wil het Bestuur het overschot via eenmalige uitkeringen verdelen onder de deelnemers. Toeslagverlening is dan ook voorwaardelijk.’

Lees meer over het toeslagenbeleid.

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.