Waarom wij beleggen met pensioengeld

Thema: Uitleg Geplaatst op: 10 september 2021

Om die vraag maar gelijk te beantwoorden: beleggen levert ons fonds het nodige geld op. Onze beleggingen doen het de laatst jaren namelijk heel goed. Zo was het rendement (winst) op onze beleggingen in 2020 9,1%.

Toch zijn er nog altijd mensen die twijfelen aan het nut van beleggen. Die hebben het vooral over de risico’s die ons fonds neemt, met geld voor hun pensioen. En het geld kan toch ook op een spaarrekening? Dan is het toch veilig?

Laten we met de risico’s te beginnen, want die zijn er zeker. Sterker: beleggen zónder risico bestaat niet. Je kunt wel beleggen met heel weínig risico, maar dan zal je rendement ook heel laag zijn. Bij beleggen geldt in het algemeen: hoe meer risico je neemt, hoe groter de kans op een hoog rendement.

Ons fonds belegt uw pensioengeld met beleid. Wij nemen niet heel weinig risico, want dat levert te weinig op. Maar we nemen ook niet heel véél risico, omdat we er altijd voor moeten zorgen dat we uw pensioen kunnen betalen. We zitten er dus zo’n beetje tussenin. Met onze beleggingen zorgen we zo voor een redelijk rendement, zonder dat uw pensioen in gevaar komt.

Zonder winst uit beleggingen is er te weinig geld voor alle pensioenen

We beperken de risico’s dus, en dat werkt heel goed. Het geld simpelweg op een spaarrekening zetten, is inderdaad heel veilig. Maar het levert ook veel te weinig op. Sterker nog: tegenwoordig moet er over grote sommen spaargeld zelfs rente worden betaald. Dus nee, dit is geen goede manier om ervoor te zorgen dat we alle pensioenen - nu en in de toekomst - kunnen betalen. Zeker niet als we uw pensioen willen laten meestijgen met de lonen of de prijzen, afhankelijk van wat er voor uw pensioen geldt. En dat is wel onze ambitie.

We zullen zelf (extra) geld moeten verdienen om uw pensioenregeling goed uit te voeren. Dat extra geld verdienen we door een deel van ons kapitaal met meer risico te beleggen. Net als alle andere Nederlandse pensioenfondsen.

Wat kunt u doen?

Vindt u het leuk om meer over onze beleggingen te weten? In ons jaarverslag staat een heel hoofdstuk over beleggen. Ook op onze website vindt u veel informatie.

Vragen?

Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.