Andere pensioenbedragen, hoe kan dat?

Thema: Uitleg Geplaatst op: 21 januari 2022

Wilt u eerder met pensioen? Hebt u vorig jaar in Mijn Pensioenplan gekeken hoe hoog uw pensioen dan wordt en kijkt u dit jaar weer? Dan ziet u andere bedragen. Dat roept vragen op, zeker nu de bedragen voor wie eerder met pensioen wil, lager zijn dan in 2021.

Als u uw pensioen eerder wilt laten ingaan dan de standaardleeftijd 65 (of 68 jaar afhankelijk van de pensioenregeling die voor uw geldt), verandert uw maandbedrag. U gaat immers naar verwachting een langere periode doen met het pensioen waar u recht op hebt. Bij de berekening van dat bedrag spelen deze zaken een rol:

  • De gemiddelde levensverwachting in Nederland.
  • De actuele rente.

In 2021 is de rente gestegen. Per 1 januari 2022 baseert het Fonds zich op die hogere rente. Dat is de voornaamste reden voor de lagere bedragen als u eerder met pensioen wilt gaan. Wilt u uw pensioen later laten ingaan, dan geldt het omgekeerde en ziet u hogere bedragen.

In de onderstaande animatie leggen we uit hoe levensverwachting en rente de bedragen beïnvloeden.

Wilt u weten hoe uw pensioen uitpakt als u het eerder of later in laat gaan?

Log in op Mijn Pensioen en kies Mijn Pensioenplan in het menu. U ziet daar ook alle andere keuzes die er zijn als u met pensioen gaat.

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.