-
Wat doet het Verantwoordingsorgaan?
Het Algemeen Bestuur van het Fonds legt verantwoording af aan het VO over het beleid en de wijze waarop het is uitgevoerd. Het VO geeft een oordeel over het handelen van het Algemeen Bestuur aan de hand van het jaarverslag, de jaarrekening en andere informatie, waaronder de bevindingen van de niet uitvoerende bestuurders. Het VO geeft ook een oordeel over het door het Algemeen Bestuur gevoerde beleid en de beleidskeuzes voor de toekomst. Daarbij beoordeelt het VO of het beleid en de beleidskeuzes binnen de gemaakte afspraken en kaders worden uitgevoerd en ieders belangen evenwichtig is afgewogen. Het oordeel van het VO wordt opgenomen in het jaarverslag van het Fonds. Daarnaast brengt het VO gevraagd en ongevraagd advies uit aan het Algemeen Bestuur.
-
Hoeveel zetels zijn er beschikbaar?
Het nieuwe VO heeft 10 zetels beschikbaar:
- 2 leden namens de werkgevers ING Bank en NN Group (niet verkiesbaar);
- 6 leden namens de pensioengerechtigden/oud-werknemers (‘slapers’), waarvan maximaal 2 zetels namens oud-werknemers. De invulling van deze zetels wordt door de verkiezingsuitslag bepaald. Wel is er vastgesteld dat er minimaal 1 van deze zetels aan een oud-ING-er toekomt en minimaal 1 zetel aan een oud-NN-er;
- 2 leden namens de werknemers (1 NN’er en 1 ING’er).
-
Hoe is het aantal beschikbare zetels per kiesgroep bepaald?
De verdeling van de zetels is gebaseerd op de verhouding tussen het aantal pensioengerechtigden/oud-werknemers en werknemers per 31 december 2021.
-
Wat zijn de tijdlijnen van de verkiezingen, de uitslag en de installatie?
De verkiezingen lopen van 8 april 2022 t/m 24 april. De uitslag wordt medio mei 2022 bekend gemaakt. De installatie van de leden van het nieuwe VO zal plaatsvinden op 1 juli 2022.
-
Hoe is de volgorde bepaald van de kandidatenlijsten?
De volgorde van de kandidaten op beide kandidatenlijsten (pensioengerechtigden en actieve deelnemers) is bepaald op basis van loting.
-
Waarom zijn sommige kandidaten voorgedragen en andere niet?
Het verkiezingsreglement staat toe om kandidaten te laten voordragen door belangengroeperingen zoals Verenigingen voor oud-medewerkers en vakorganisaties. Hiermee kunnen kandidaten draagvlak binnen deze organisaties aantonen. Kandidaten konden zich ook individueel kandidaat stellen.
-
Hoe wordt de uitslag vastgesteld?
Na afloop van de verkiezingen wordt een proces verbaal opgemaakt per kiesgroep (werknemers en pensioengerechtigden/oud-werknemers). De Verkiezingscommissie brengt op basis van het proces verbaal en het verkiezingsreglement verslag uit aan het Algemeen Bestuur over de uitslag van de verkiezingen en het Algemeen Bestuur stelt de officiële uitslag van de verkiezingen vast. De kandidaten met de meeste stemmen worden aangewezen, waarbij per kiesgroep tenminste één kandidaat een NN en één kandidaat een ING achtergrond heeft. Bij de kiesgroep pensioengerechtigden/oud-werknemers zijn maximaal 2 zetels beschikbaar voor oud-werknemers.
-
Wat zijn de regels voor de verkiezingen?
De regels voor de verkiezingen kunt u vinden in het Reglement van het Verantwoordingsorgaan.