“Beheer mijn geld, niet mijn politieke opvattingen”

Thema: Duurzaamheid Geplaatst op: 20 december 2021

“Uiteraard moet Pensioenfonds ING bij het beleggen rekening houden met wat maatschappelijk verantwoord is. Het spreekt voor zich dat je niet belegt in bedrijven die zich schuldig maken aan kinderarbeid. Je belegt alleen in een bedrijf dat zich houdt aan wat algemeen ethisch geaccepteerd is; daar ben ik het zeker mee eens. Dan is een bedrijf al een steunpilaar voor de samenleving. Goed zijn werk doen, goed voor medewerkers zorgen en hen een privéleven gunnen. Dat is wat mij betreft voldoende maatschappelijk verantwoord.

Maar ik wil dat het Fonds mijn geld beheert en niet mijn politieke opvattingen. Politiek gerelateerde kwesties zijn sowieso al een onderdeel van de risicoafweging bij beleggen. Daar is geen extra aandacht voor nodig in de vorm van beleid voor maatschappelijk verantwoord beleggen.

Ook economische drijfveren vind ik niet thuishoren in dat beleid, zeker als ze ethisch niet verantwoord zijn. Kijk naar groene energie. De energiesector wordt zwaar gesubsidieerd om groene energie te leveren en de burger draait daarvoor op via de belastingen. Dat vind ik ethisch onverantwoord. Wat ook echt niet hoeft: beleggen in bedrijven om stikstofdoelen te halen. De klimaatdoelen zitten de huizenbouw en de boeren in de weg. Dit moet je toch niet willen steunen?

Ik vind het heel erg belangrijk dat het rendement goed is. En vooropgesteld: het Fonds doet het ontzettend goed. Kijk maar naar de kwartaalberichten. Ik zou ze graag mijn spaargeld laten beleggen. Op dat vlak kan ik het Fonds echt niet adviseren. Wel zou ik willen zeggen: blijf weg van de trend om je politiek te engageren en durf anders te zijn dan de rest.

Mijn vrouw en ik zijn fulltime vrijwilliger bij twee Leger de Heils kindertehuizen in Kuching, Borneo. Ik doe daar het onderhoud aan het gebouw, loodgieterswerk en elektra. ’s Middags geef ik les aan examenkandidaten, in exacte vakken en Engels. Het geeft ons veel voldoening.”

Jaap van der Pol


  • Tot 2013 Manager Operational Risk Management
  • Sinds 2013 met pensioen
  • Woont in Kuching, Borneo

    “Ik ben de fun uncle; ik ga regelmatig fietsen met de kinderen. Het vrijwilligerswerk geeft ons veel voldoening.“

 

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.