Maak het uzelf en uw ex-partner gemakkelijker

Thema: Verandering Geplaatst op: 05 april 2022

Wie gaat scheiden heeft veel aan zijn hoofd; dat begrijp ik. Wat in tijd en ruimte het dichtst bij is, krijgt als vanzelf de meeste aandacht. De kinderen, het huis, de auto. Pensioen staat niet op de eerste plaats en dat hoeft misschien ook niet. Maar schuif het ook niet te veel op de lange baan. Er is namelijk een termijn waarmee u rekening moet houden.

Uw ex-partner heeft recht op de helft van uw ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. U kunt daar andere afspraken over maken, maar waar ik het hier over wil hebben is de uitbetaling ervan als u en uw ex-partner met pensioen zijn. De meeste mensen vinden het prettig als wij het pensioen rechtstreeks aan hun ex-partner betalen. Dan hoeven ze dat niet elke maand zelf te doen. Dat is handiger, ook fiscaal gezien.

Kiest u hiervoor, geef dat dan binnen twee jaar door. Dat is de wettelijke termijn en ons Fonds hanteert deze strikt. Twee jaar klinkt lang, maar in de nasleep van een scheiding is dit zo voorbij. U kunt uw afspraken doorgeven via Mijn Pensioen of met het formulier ‘Mededeling van scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen'. Het is niet zo dat een ex-partner anders het recht op pensioen verliest, maar het wordt wel ingewikkelder. Want wij betalen het totale pensioen dan aan de deelnemer. Hierdoor wordt de ex-partner voor uitbetaling van zijn of haar deel afhankelijk van de deelnemer. Niet ideaal.

Als jurist behandel ik geschillen tussen deelnemers en het Fonds. Het gaat daarbij geregeld om deze kwestie. Wilt u uzelf en uw ex-partner een plezier doen? Laat ons dan binnen twee jaar weten wat u hebt afgesproken. Niet alleen over de verdeling, maar ook over de uitbetaling van het pensioen. Vaak staat dat in een echtscheidingsconvenant, maar daarmee weten wij het nog niet. Geef ons de afspraken dus op tijd door. Alleen dan kunnen wij dit voor u regelen. U hebt twee jaar de tijd.

Marc Kubben, Pensioenjurist

Meer informatie over het verdelen van pensioen na een scheiding

Gerelateerde berichten

Naar het nieuwsoverzicht

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.