Alle pensioenen worden verhoogd

Thema: Verandering Geplaatst op: 02 februari 2024

Eind vorig jaar informeerden wij u over de principeovereenkomst tussen ING, NN, de vakbonden en Pensioenfonds ING over de manier waarop de pensioenen bij Pensioenfonds ING worden verhoogd. Hierop hebben de vakorganisaties in de afgelopen maand hun leden geraadpleegd. De uitkomst is dat alle vakorganisaties hebben ingestemd met de principeovereenkomst. Daardoor worden alle pensioenen bij Pensioenfonds ING voortaan op dezelfde manier verhoogd, dat wil zeggen op basis van de prijsinflatie als toeslagmaatstaf.*

 

De afspraak over de aanpassing van de toeslagmaatstaf gaat in met terugwerkende kracht vanaf 2022. Hierdoor zijn er ruimere mogelijkheden ontstaan voor een aanvullende indexatie over de afgelopen jaren voor alle pensioenen. De voorbereidingen zijn in gang gezet om de pensioenen zo snel mogelijk te kunnen verhogen. Maar vanwege de complexiteit kunnen wij helaas nog geen exacte datum aangeven. Wij hopen op uw begrip en vragen nog even geduld.

Met hoeveel procent uw pensioen wordt verhoogd, is afhankelijk van de indexaties die u al hebt ontvangen vanaf 2022. Het gaat om een (aanvullende) verhoging van 4% tot maximaal 12%. Voordat de verhoging van uw pensioen ingaat, ontvangt u van ons een persoonlijke brief met een berekening van het percentage waarmee uw pensioen wordt verhoogd en per wanneer. Pensioenen worden zo spoedig mogelijk verhoogd, maar worden niet met terugwerkende kracht uitbetaald.

Bestemmingsreserve

Medewerkers van NN Group die op 31 december 2022 nog in dienst waren, ontvangen naast bovengenoemde aanvullende indexatie een eenmalige extra verhoging van circa 4,9% uit de bestemmingsreserve. Als onderdeel van de gesprekken over het nieuwe pensioenstelsel bespreken ING en de vakorganisaties hoe het ING-deel van de bestemmingsreserve kan worden gebruikt.

Meer informatie?

Heeft u vragen? Lees dan de antwoorden bij de veelgestelde vragen hieronder. We begrijpen dat u graag wilt weten wat de exacte gevolgen zijn voor uw pensioen. Op dit moment kunnen we u niet meer vertellen dan dat er in dit bericht en de veelgestelde vragen staat beschreven. Zodra er meer bekend is, leest u dat via de website en/of e-mail. Is uw e-mail adres bij ons bekend? Dan ontvangt u deze informatie zodra er meer bekend is. Registreer hier uw e-mail adres.

 

* Afgeleide consumentenprijsindex voor alle huishoudens van het CBS in de periode oktober-oktober in het voorafgaande jaar, met een maximum van 3%. Hierbij kan het Bestuur van Pensioenfonds ING in uitzonderlijke omstandigheden besluiten tot een aanvullende toeslag bovenop het maximum van 3%, als de financiële positie van het Fonds het toelaat en er fiscale ruimte is.

 

Veelgestelde vragen en antwoorden harmonisatie

Wat betekent harmonisatie voor mijn pensioen?
Als u nog in dienst bent van ING of NN, dan worden verhogingen van uw pensioen met terugwerkende kracht vanaf 2022 gebaseerd op de afgeleide prijsindex (afgeleide consumentenprijsindex voor alle huishoudens van het CBS in de periode oktober-oktober in het voorafgaande jaar, met een maximum van 3%) in plaats van de cao-verhoging bij ING of NN. Dit geldt ook voor een deel van de deelnemers die niet meer in dienst zijn van ING/NN of al met pensioen, afhankelijk van de afspraken die sociale partners hierover in het verleden maakten. De grootste groep deelnemers die niet meer in dienst zijn van ING/NN, inclusief de pensioengerechtigden volgden al de afgeleide prijsindex.

Hoe weet ik welke toeslagmaatstaf voor mij van toepassing was?
Dit ziet u op uw Uniform Pensioenoverzicht. U vindt uw pensioenoverzicht als u inlogt op Mijn Pensioen. Uw pensioen volgde de loonindexatie (ING/NN) zolang u in dienst bent bij ING of bij NN. Vanaf het moment dat u uit dienst gaat van ING of NN volgde uw pensioen in de regel de afgeleide prijsindex.

Wat wordt de verhoging van mijn pensioen?
De nieuwe afspraken zorgen ervoor dat de indexatiepercentages van alle pensioenen vanaf 2022 gelijk zijn. Met hoeveel procent uw pensioen nog wordt verhoogd, is afhankelijk van de indexatie(s) die u sinds 2022 heeft ontvangen. U ontvangt hierover een persoonlijke brief. Daarnaast houden wij u op de hoogte via onder meer onze website.

Wanneer ontvang ik een verhoging?
De voorbereidingen zijn in gang gezet om de pensioenen zo snel mogelijk te kunnen verhogen. Maar vanwege de complexiteit kunnen wij helaas nog geen exacte datum aangeven. Wij houden u op de hoogte via onder meer onze website. Wij hopen op uw begrip en vragen nog even geduld.

Ontvang ik nog een berekening van het percentage waarmee mijn pensioen verhoogd wordt?
Ja. Voordat u uw verhoogde pensioenuitkering gaat ontvangen, ontvangt u van ons een persoonlijke brief met een berekening van de totstandkoming van het percentage waarmee uw pensioen wordt verhoogd. Hierbij wordt teruggekeken naar de indexatie(s) die u al heeft ontvangen. Op basis daarvan wordt bepaald met hoeveel procent uw pensioen nog wordt verhoogd.

Is deze verhoging met terugwerkende kracht?
Alle pensioenen zullen met ingang van 2022 voortaan de afgeleide prijsindex als toeslagmaatstaf volgen. Hierdoor zijn er ruimere mogelijkheden ontstaan voor een aanvullende indexatie over de afgelopen jaren voor alle pensioenen. Pensioenen worden zo spoedig mogelijk verhoogd, maar worden niet met terugwerkende kracht uitbetaald. Dat is administratief niet uitvoerbaar. Wij realiseren ons dat uw pensioen daardoor mogelijk later dan in andere jaren wordt verhoogd. Daar staat tegenover dat een aanvullende verhoging nu mogelijk is.

Waarom mag PFI niet zelf beslissen hoe de pensioenen verhoogd worden?
Hierover zijn in het verleden afspraken gemaakt tussen de sociale partners; de werkgevers ING Bank, NN Group en vakbonden. Het Fonds voert deze afspraken uit. Het kon daarom gebeuren dat uw pensioen niet werd verhoogd als er bijvoorbeeld in enig jaar geen cao-loonsverhoging was bij NN Group en/of ING Bank.

Wordt mijn pensioen ook verhoogd bij een eventuele overgang naar het nieuwe stelsel?
Bij een eventuele overgang van Pensioenfonds ING naar het nieuwe pensioenstelsel zal uw pensioen voortaan op een andere manier worden verhoogd. Verhogingen worden dan directer afhankelijk van het beleggingsrendement. Verhoging van de pensioenen bij overgang naar het nieuwe stelsel is afhankelijk van de dekkingsgraad op het moment van overgaan. Wij verwachten ook na de huidige geplande verhoging voldoende financiële ruimte te hebben voor toekomstige verhogingen.

Wat als ik uit dienst ben gegaan of met pensioen in de periode waar deze verhoging over gaat?
Sinds u uit dienst bent of met pensioen bent gegaan is voor u normaliter al de afgeleide prijsindex van toepassing. Ook voor uw pensioenaanspraak of uw ingegane pensioen zal de afgeleide prijsindex met ingang van 2022 van toepassing worden. Daardoor kan uw pensioenaanspraak of ingegaan pensioen vanaf 2022 mogelijk nog aanvullend worden verhoogd. Met hoeveel procent uw pensioenaanspraak of ingegaan pensioen verhoogd wordt, is afhankelijk van de indexaties die u al ontvangen heeft vanaf 2022.

Worden cao-verhogingen bij ING of NN in 2024 nog meegenomen voor de verhoging van mijn pensioen?
Door de harmonisatie is de afgeleide prijsindex vanaf 2022 voor al onze deelnemers van toepassing. De cao-verhogingen zijn niet meer relevant voor de verhoging van pensioenen of pensioenaanspraken.

Is het voor- of nadelig dat mijn pensioen voortaan verhoogd wordt met de afgeleide prijsindex in plaats van de loonindex?
Het voordeel is dat er een aanvullende indexatie gegeven kan worden over de jaren 2022 en/of 2023. Voor de toekomst zullen pensioenen verhoogd worden op basis van de afgeleide prijsindex en is de cao-loonsverhoging niet meer relevant. Het kan voorkomen dat cao-loonsverhogingen hoger zijn dan de prijsindex, maar het omgekeerde kan ook. Ook goed om te realiseren dat bij een overgang naar het nieuwe pensioenstelsel de pensioenverhogingen directer afhankelijk zijn van het beleggingsrendement en niet meer van een loonindex of prijsindex.

Gerelateerde berichten

Naar het nieuwsoverzicht

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.