Kwartaalblog Q2 2022

Geplaatst op: 02 augustus 2022

Net als veel andere pensioenfondsen heeft Pensioenfonds ING in het tweede kwartaal verlies geleden op de beleggingen (-13,1%). Dit heeft alles te maken met de slechte situatie op de financiële markten. Daar staat een sterk gestegen rente tegenover waardoor de financiële situatie van het Fonds toch is verbeterd. Ten opzichte van het vorige kwartaal steeg de DNB-beleidsdekkingsgraad met 5,3% tot 148,1%. Door de gestegen inflatieverwachting blijft de gemiddelde reële dekkingsgraad al een tijd rond hetzelfde niveau (94,8% in Q2). Bekijk de pensioencijfers voor meer informatie over het afgelopen kwartaal.

Graag wil ik u in dit blog bedanken voor uw stem bij de verkiezingen van het nieuwe Verantwoordingsorgaan en uw feedback in het onderzoek over Maatschappelijk verantwoord beleggen (als u hiervoor was uitgenodigd). Uw mening is belangrijk voor ons. De bevestiging dat we op de goede weg zijn is natuurlijk altijd prettig om terug te krijgen uit zo’n onderzoek, maar de aandachtspunten zijn minstens net zo belangrijk. Eén van de aandachtspunten is bijvoorbeeld dat u nog te weinig op de hoogte bent van ons beleid. Om die reden publiceerden we dit jaar voor het eerst een duurzaamheidsverslag. Hierin leest u alles over ons beleid, de vragen van deelnemers over dit onderwerp en de rendementen.

Naast het duurzaamheidsverslag publiceerden we het reguliere jaarverslag en een online versie. In deze online versie stelden 12 deelnemers ons een vraag die hen bezighoudt. Denk daarbij aan vragen als ‘Kan ik niet beter zelf beleggen voor een hoger rendement?’ ‘Hoe zorgt ING voor een waardevast pensioen?’ ‘Hoe vermijdt Pensioenfonds ING dat we beleggen in olie of wapens?’. Nieuwsgierig geworden? Klik hier voor de antwoorden?

Het nieuwe pensioenstelsel is bijna dagelijks in het nieuws. Hoewel het nog niet zo ver is, is Pensioenfonds ING zich aan het voorbereiden. Het nieuwe stelsel is op de eerste plaats gericht op pensioenfondsen waarin nog mensen instromen en pensioen opbouwen. Recent is uit informatie van de overheid gebleken dat gesloten pensioenfondsen ook kunnen overstappen naar het nieuwe stelsel. Maar óf Pensioenfonds ING overgaat is nog niet duidelijk. Dat is aan de werkgevers ING en NN en de vakorganisaties. U leest hier meer over het nieuwe pensioenstelsel en antwoorden op vragen die we hierover van u ontvangen.

Er komt een nieuwe keuzemogelijkheid voor mensen die met pensioen gaan: een bedrag ineens opnemen. De wet die deze nieuwe mogelijkheid regelt, ligt al enige tijd klaar. Doel was om de wet op 1 januari 2023 in te laten gaan. Dat wordt nu naar verwachting 1 juli 2023. Of het verstandig om hierop te wachten met de ingang van het pensioen voor wie deze keuze overweegt, is nu nog moeilijk te zeggen. Rond 1 januari 2023 voegen wij de keuzemogelijkheid toe aan Mijn Pensioenplan, de tool waarmee u uw pensioeningang regelt. Op dat moment kunt u berekeningen maken van de effecten van uw keuzes. U leest er hier meer over.

Heeft u een vraag voor Pensioenfonds ING? Mogelijk leeft uw vraag ook bij andere deelnemers en publiceren we vraag en antwoord in ons magazine of op de website. Ik hoor graag van u!

Peter van Meel
Uitvoerend Bestuurder
petervanmeel@pfing.nl

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.