Twee keer groen nieuws voor hypotheken

Thema: Duurzaamheid Geplaatst op: 20 mei 2022

Wat hebben hypotheken en pensioen met elkaar te maken, vraagt u zich misschien af. Veel, is het antwoord. Want wij beleggen uw pensioengeld onder meer in hypotheken. Ook voor dit beleggingsonderdeel kiezen we een maatschappelijk verantwoorde aanpak.

Pensioenfonds ING belegt al sinds 2019 in Nederlandse woninghypotheken. Met onze hypotheekbeheerder spreken we onder andere over hoe het bewustzijn van huiseigenaren met een hypotheek kan worden vergroot om hun huis te verduurzamen en over de financiële voorwaarden hiervoor.

Een vernieuwing in 2021 was dat huiseigenaren een duurzaamheidsprofiel kunnen aanmaken waarin energiebesparende maatregelen voor de woning worden weergegeven. Vervolgens kunnen zij via de website van de hypotheekbeheerder rechtstreeks financiering voor deze energiebesparende maatregelen aanvragen.

Overstromingsrisico’s

Naast energiebesparende maatregelen voor woningen zijn ook overstromingsrisico’s in kaart gebracht. De overstromingen in Limburg van afgelopen jaar liggen nog vers in het geheugen. Fysieke klimaatrisico’s, zoals overstromingen, kunnen de waarde van een woning flink verminderen waardoor er een restschuld kan ontstaan voor de huiseigenaar.

De gevolgen van de overstromingen in Limburg voor de totale waarde van onze beleggingen in hypotheken waren zeer beperkt. Verzekeraars en overheid boden financiële compensatie. Dat betekent wel dat de lasten van klimaatverandering worden gedragen door de samenleving als geheel.

Wilt u weten of uw huis zou kunnen overstromen?

Check het op overstroomik.nl.

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.