Wim van Iersel (uitvoerend bestuurder): ‘Ons belegd vermogen maakt ons verantwoordelijk’

Thema: Duurzaamheid Geplaatst op: 20 december 2021

"Maatschappelijk verantwoord beleggen en het klimaat; ze staan volop in de belangstelling. De Verenigde Naties roepen landen op alles te doen om een verdere temperatuurstijging te voorkomen. Het kabinet gaat investeren om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Toezichthouders vragen pensioenfondsen wat ze doen op dit vlak.

Een belegd vermogen van ruim € 30 miljard brengt verantwoordelijkheid met zich mee. We spreken bedrijven dan ook aan op hun gedrag, we sluiten bedrijven uit en we onderzoeken of we de beleggingsportefeuille kunnen aansluiten op de doelen uit het klimaatakkoord van Parijs.

Laat ik voorop stellen dat het belegd vermogen niet van het Bestuur is, maar van en voor u, onze deelnemers. Om alle pensioenen ook in de toekomst te kunnen betalen is rendement nodig. Dat willen we op maatschappelijk verantwoorde wijze behalen. Ik hoor vaker dat dat ten koste zou gaan van het rendement. Wij geloven dat maatschappelijk verantwoord beleggen hand in hand kan gaan met onze financiële doelen.

Juist omdat het vermogen van en voor u is, onderzochten we vier jaar geleden welke thema’s u belangrijk vond: mensenrechten, anti-corruptie, klimaat, gezondheid en arbeidsrechten. Volgend jaar herhalen we dit onderzoek. Uw mening telt! Zo beleggen we met aandacht voor de thema's die u belangrijk vindt én met voldoende rendement om onze financiële doelen te halen.

Uit uw reacties blijkt dat u niet allemaal vóór maatschappelijk verantwoord beleggen bent. Of misschien wel vóór het beschermen van mensenrechten, maar niet direct vóór het reduceren van CO2-uitstoot. In Antwoorden licht Jaap van der Pol zijn visie toe. Anderen vinden juist dat we nog veel meer moeten doen. Boudewijn Liesker roept op om sneller te vergroenen. Wilt ú hierover met ons in gesprek? Meldt u dan aan voor de klankbordsessies. Meldt u dan aan via communicatie@pfing.nl.

Pensioenfonds ING wil verder gaan op de ingeslagen weg, waarbij we uw mening meenemen. Uiteindelijk beleggen we voor een goed pensioen, nu en voor de toekomst."

Met een hartelijke groet,
Wim van Iersel
Directeur beleggingen Pensioenfonds ING
wimvaniersel@pfing.nl

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.