‘Nieuw pensioenstelsel is persoonlijker en transparanter, maar blijft collectief en solidair’

Thema: Nieuw pensioenstelsel Geplaatst op: 19 januari 2023

In commissiezalen en later ook in de plenaire zaal van de Tweede Kamer is eind vorig jaar al ruim zestig uur over het nieuwe pensioenstelsel gesproken. Eind december werd de Wet toekomst pensioenen met een ruime meerderheid aangenomen in de Tweede Kamer. Als ook de Eerste Kamer akkoord gaat, kan de wet op 1 juli 2023 ingaan.

Wat maakt het nieuwe stelsel pensioenstelsel voor minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen Carola Schouten zo belangrijk? Tijdens het debat hierover in de Kamer gaf ze antwoord op deze en andere vragen.

Wat is in het kort het belang van deze wet?

“Dit wetsvoorstel is het resultaat van een langlopende maatschappelijke discussie. Al decennialang, zelfs nog voordat ik zelf in de Tweede Kamer zat, werd onderkend dat het huidige pensioenstelsel tegen zijn grenzen aanloopt. Dat debat kwam echt op gang na de financiële crisis van 2008.

Toen werd pijnlijk duidelijk dat pensioenfondsen niet of nauwelijks konden voldoen aan hun verplichtingen en aan de wens om de koopkracht van gepensioneerden op peil te houden. Iedereen zag toen ook dat ons pensioenstelsel niet meer doet wat het eigenlijk zou moeten doen.

Mensen werken niet meer 40 jaar bij één baas. Het is vaak ondoorzichtig hoe de ingelegde premies zich verhouden tot de pensioenuitkering. De belofte om pensioenen te verhogen kon zeker in de afgelopen jaren vaker niet dan wel worden waargemaakt.”

Het complete artikel is te lezen op onze themawebsite over het nieuwe pensioenstelsel.

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.