Grootste groep deelnemers positief over overstap Pensioenfonds ING naar nieuwe pensioenstelsel

Thema: Nieuw pensioenstelsel Geplaatst op: 22 september 2023

In juli vroegen wij u via een representatieve steekproef naar uw houding over een mogelijke overstap van Pensioenfonds ING naar het nieuwe pensioenstelsel. De grootste groep deelnemers staat hier positief tegenover (41%). 33% was neutraal en 26% negatief. De opkomst was hoog (15% respons op de steekproef). Ook deelnemers die niet in de steekproef zaten konden hun mening doorgeven. Onder deze groep waren er nog meer deelnemers positief (51%) en een iets kleinere groep neutraal (25%).

Gepensioneerden zijn vaker positief en minder negatief dan niet-gepensioneerden. Er zijn geen grote verschillen in houding tussen de verschillende leeftijdsgroepen van de respondenten die nog niet met pensioen zijn.

Als motivatie voor de positieve houding werden vaak de door het Fonds geschetste voordelen aangevoerd, waaronder een verwacht hoger pensioen. Een negatieve houding werd vaak ingegeven door: ‘onzekerheid’; ‘minder vertrouwen’; ‘huidige stelsel voldoet’. Ook bij een neutrale houding was er veelal sprake van onzekerheid en minder vertrouwen (eerst zien dan geloven).

Volgende stap

Peter van Meel, uitvoerend bestuurder: “Ik ben er blij mee dat een aanzienlijk deel van onze deelnemers de moeite heeft genomen om zich uit te spreken over een eventuele overstap. Wij geven de uitkomsten van de peiling mee aan de sociale partners. Zij hebben uiteindelijk de zwaarste stem bij het besluit om over te gaan naar nieuwe stelsel.”

“Ik krijg vaak de vraag of wij niet concreter kunnen zijn over de hoogte van het persoonlijke pensioen in het nieuwe stelsel. Daarvoor is het helaas nog te vroeg. Pas bij een daadwerkelijke overgang van het Fonds krijgen alle deelnemers de hoogte van het persoonlijke pensioenpotje te horen. Dat komt, omdat wij voor de berekening hiervan moeten kijken naar de dekkingsgraad en de levensverwachting op dat moment. Op basis van de huidige dekkingsgraad kunnen de pensioenen tot 20% hoger uitvallen.”

Onder meer via onze speciale themawebsite Pensioenfonds ING – Het nieuwe pensioenstelsel houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het nieuwe pensioenstelsel. Heeft u al een kijkje genomen?

Gerelateerde berichten

Naar het nieuwsoverzicht

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.