De 5 grootste misverstanden over het nieuwe pensioenstelsel en Pensioenfonds ING

Thema: Nieuw pensioenstelsel Geplaatst op: 18 juli 2023

Aan de vragen en reacties die we als pensioenfonds van deelnemers en gepensioneerden krijgen, zien we dat er nogal wat misverstanden de ronde doen. Zo beslist niet Pensioenfonds ING of we overgaan naar het nieuwe stelsel, maar moeten de sociale partners hiervoor eerst een verzoek doen. En zo zijn er meer. De vijf belangrijkste misverstanden behandelen we hier.

Misverstand 1

Mijn persoonlijke pensioenpot kan in het nieuwe pensioenstelsel leegraken

Dit is een misverstand want dat kan niet. Net als in het huidige stelsel garandeert Pensioenfonds ING een levenslang pensioen bij een eventuele overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Uw pensioenpot kan dus niet leegraken.

Misverstand 2

Als deelnemers en gepensioneerden vinden dat Pensioenfonds ING niet over zou moeten naar het nieuwe stelsel, dan moet daarnaar gehandeld worden

De deelnemerspeiling die Pensioenfonds ING houdt over een mogelijke overgang naar het nieuwe stelsel is raadgevend. Het Fonds neemt de uitkomsten hiervan serieus en zal deze meegeven aan sociale partners en aan de verenigingen van oud-medewerkers van ING en NN. Maar uiteindelijk heeft niet Pensioenfonds ING, maar hebben de werkgevers en vakbonden (sociale partners) de zwaarste stem in een eventuele overgang naar het nieuwe stelsel.

Misverstand 3

In het nieuwe stelsel vindt er geen indexatie meer plaats

Ook dit is een misverstand. Bij een eventuele overgang naar het nieuwe stelsel gelden er andere regels voor wat betreft verhogingen van uw pensioen. Niet langer volgen de pensioenen dan de collectieve (cao-)loonsverhogingen of de afgeleide prijsindex. Eventuele verhogingen zijn dan afhankelijk van de beleggingsopbrengsten. Pensioenfonds ING wil streven naar minimaal de (afgeleide) prijsinflatie, maar bij hogere beleggingsopbrengsten kan ook het meerdere in de vorm van pensioenverhoging worden gegeven.

Misverstand 4

Je wordt in feite je eigen beleggingsmanager in het nieuwe pensioenstelsel; je zal je eigen beleggingsmix moeten kiezen

Dat kan nu niet, en hoeft straks in het nieuwe stelsel evenmin als het aan het Fonds ligt. Pensioenfonds ING gaat bij een overgang naar het nieuwe pensioenstelsel uit van een pensioenregeling waarbij u geen eigen beleggingsmix kunt kiezen.

Misverstand 5

Als ik als individu besluit dat mijn pensioen niet meegaat naar het nieuwe stelsel, dan is dat mijn zaak

Dit klopt niet. Er is wettelijk gezien geen individueel bezwaar mogelijk tegen overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Wel is er een versterkt adviesrecht voor het Verantwoordingsorgaan en een hoorrecht voor de verenigingen van oud-medewerkers. Daarnaast komt er vanaf 1 januari 2024 een onafhankelijke geschillencommissie, waar deelnemers en gepensioneerden terecht kunnen met klachten.

 

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.