Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor het nabestaandenpensioen (partnerpensioen)?

Thema: Nieuw pensioenstelsel Geplaatst op: 18 juli 2023

Als Pensioenfonds ING wordt verzocht door de sociale partners om over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel en we gaan ook daadwerkelijk over, dan geldt dat het opgebouwde nabestaandenpensioen bij Pensioenfonds ING beschikbaar blijft.

Net als nu ontvangen nabestaanden in het nieuwe pensioenstelsel bij overlijden van de deelnemer een maandelijks nabestaandenpensioen, dat wil zeggen partnerpensioen en eventueel wezenpensioen. Het is een misverstand dat de gehele pensioenpot van een overleden deelnemer straks in één keer komt te vervallen aan zijn/haar nabestaanden.

Overlijden vóór pensioendatum

Als u komt te overlijden vóór pensioeningang, dan komt het partnerpensioen dat u bij Pensioenfonds ING heeft opgebouwd tot uitkering aan uw partner. Dat was zo en dat blijft zo in het nieuwe pensioenstelsel. Maar daarnaast is er mogelijk in het nieuwe stelsel vanuit het pensioenfonds waar u nu pensioen opbouwt ook partnerpensioen verzekerd. De hoogte hiervan is maximaal 50% van het laatstgenoten pensioengevend salaris. Het maakt daarbij niet uit hoe lang u deelnemer bent/ergens werkt. Als u uit dienst gaat bij uw huidige werkgever vervalt die verzekering. Maar via een eventuele nieuwe werkgever bent u dan opnieuw verzekerd.

Overlijden na pensioendatum

In het nieuwe pensioenstelsel blijft het partnerpensioen dat u heeft opgebouwd bij Pensioenfonds ING ook beschikbaar als u komt te overlijden na de pensioendatum. Net als nu krijgt uw partner dan maximaal 70% van het opgebouwde ouderdomspensioen. De hoogte van dit percentage kunt u zelf kiezen bij uw pensioeningang (ook wel uitruil genoemd). Bent u al met pensioen, dan blijft het percentage waarvoor u eerder heeft gekozen ook in het nieuwe pensioenstelsel gelden.

Over het partnerpensioen bij overlijden na pensioneren vanuit het pensioenfonds waar u nu pensioen opbouwt (dus niet Pensioenfonds ING), moeten door sociale partners bij overgang naar het nieuwe stelsel nadere afspraken worden gemaakt.

Meebewegen

De maandelijkse uitkering van het nabestaandenpensioen zal in het nieuwe pensioenstelsel net als het ouderdomspensioen meer meebewegen met de economische situatie. Gaat het goed met het Fonds, dan kan het pensioen sneller omhoog. Gaat het slecht, dan kan het pensioen ook weer naar beneden worden bijgesteld. Het Fonds heeft hierbij wel een buffer om de ergste schokken op te vangen.

Hoe werkt straks het nabestaandenpensioen in geval van scheiding?

Hierin verandert bij een overgang naar het nieuwe stelsel verder niets: bij scheiding zal net als nu een ‘bijzonder nabestaandenpensioen’ worden toegewezen aan de ex-partner.

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.