Verhoging pensioenen met loonindex bekend

Thema: Service Geplaatst op: 16 maart 2023

Werkt u nog bij ING of NN? Of volgt uw pensioen om een andere reden de loonindex van ING of de loonindex van NN? Het is nu bekend of uw pensioen verhoogd wordt.

De pensioenen die de loonindex NN volgen, worden verhoogd. Ze gaan met terugwerkende kracht per 1 juli 2022 met 3,0% omhoog, en nogmaals met 3,0% per 1 maart 2023. Deze verhogingen volgen de collectieve loonsverhogingen die in de cao van NN zijn afgesproken.

De pensioenen die de loonindex van ING volgen, kunnen op dit moment níet worden verhoogd. Dat komt doordat in de cao van ING voor 2022 geen collectieve loonsverhogingen zijn afgesproken. Dit is geen prettige boodschap. Pensioenfonds ING begrijpt uw zorgen over de hoge inflatie en deelt deze ook.

‘Geldt de loonindex ook voor mij?’

U ziet op uw Uniform Pensioenoverzicht of uw pensioen de loonindex volgt, en welke loonindex dat is. U vindt uw pensioenoverzicht als u inlogt op Mijn Pensioen. Uw pensioen volgt de loonindexatie zolang u in dienst bent bij ING of bij NN. Vanaf het moment dat u uit dienst gaat van ING of NN volgt uw pensioen in de regel de afgeleide prijsindex.

Geldt één van beide loonindexen voor u, dan ontvangt u binnenkort een persoonlijke brief hierover.

‘Waarom is dit besluit nu genomen, en niet in december?’

De laatste jaren besloot het Bestuur van Pensioenfonds ING in december over de verhoging van de pensioenen. Dit jaar was meer tijd nodig vanwege de ongebruikelijke omstandigheden met hoge inflatie. Pensioenfonds ING, werkgevers en vakbonden hebben in de afgelopen maanden grondig onderzocht of het fiscaal en juridisch mogelijk is om een hogere toeslag te verlenen voor pensioenen die de loonindex volgen. Daarbij zijn meerdere deskundigen geraadpleegd. Uitkomst van dit onderzoek is dat er een juridisch risico is. Het Bestuur van Pensioenfonds ING ziet daardoor op dit moment helaas geen mogelijkheden voor een extra verhoging van de pensioenen.

Vakbonden en de werkgevers ING en NN bepalen uw pensioenregeling

Afspraken over verhogingen van de pensioenen liggen vast in uw pensioenregeling die in het verleden overeengekomen is tussen vakbonden en werkgevers. Het Bestuur van Pensioenfonds ING is van mening dat het juridisch risico te groot is om deze afspraken nu aan te passen. Pensioenfonds ING moet zich daarom aan de bestaande afspraken houden en kan helaas geen extra toeslag verlenen bovenop de loonindex.

In het algemeen geldt verder dat volgens de wet het Fonds de toegekende verhogingen langjarig moet kunnen betalen. De hoogte van de beleidsdekkingsgraad is hierbij leidend. Als het Bestuur van Pensioenfonds ING bepaalt hoeveel de pensioenen verhoogd worden, houdt het vervolgens ook rekening met de gemiddelde reële dekkingsgraad. Dit is de verhouding tussen het huidige vermogen en de optelsom van alle pensioen die betaald moeten worden als we de inflatie willen bijbenen.

De pensioenen die de afgeleide prijsindex volgen zijn per 1 januari verhoogd
Daarover publiceerden we eerder dit bericht.

Meer weten over toeslagverlening?

Lees de veelgestelde vragen.

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.