Kan mijn persoonlijke pensioenpot leeg raken?

Thema: Uitleg Geplaatst op: 09 november 2023

Het nieuwe pensioenstelsel en de eventuele overgang van Pensioenfonds ING naar dit nieuwe stelsel is iets dat u bezighoudt. Dat merk ik aan de vele vragen over dit onderwerp die mij gesteld worden. Uw vragen zijn de aanleiding geweest om een artikel op onze website te plaatsen met daarin de 5 grootste misverstanden over het nieuwe stelsel en Pensioenfonds ING. 

Een van die misverstanden is dat uw persoonlijke pensioenpot leeg zou kunnen raken. Dat is dus niet zo. Ook in het nieuwe stelsel garandeert Pensioenfonds ING een levenslang pensioen. Uw pensioenpot kan dus niet leegraken. Benieuwd naar de andere misverstanden? Lees het artikel: De 5 grootste misverstanden over het nieuwe pensioenstelsel en Pensioenfonds ING. Op onze themawebsite over het nieuwe pensioenstelsel vindt u nog veel meer informatie: Pensioenfonds ING - het nieuwe pensioenstelsel.

'Is mijn pensioen straks voldoende?' Is een andere vraag die bij veel deelnemers leeft die nog niet met pensioen zijn. Daarvoor heeft u misschien in de afgelopen maand uw uniform pensioenoverzicht (UPO) dat wij u stuurden al bekeken. Ik ben blij te kunnen melden dat deze vraag nu gemakkelijker beantwoord kan worden met behulp van onze nieuwe tool Mijn Pensioenschets, Met deze tool krijgt u een beeld van uw totaal aan verwachte inkomsten en uitgaven na pensionering en krijgt u globaal inzicht in de effecten van enkele keuzes die u heeft bij pensionering. Ik nodig u uit om vooral een kijkje te nemen!

Afgelopen kwartaal hadden we net als veel andere pensioenfondsen te maken met een negatief rendement op onze beleggingen. De beurswinsten staan onder druk door inflatie in combinatie met een verder oplopende rente. De daling van de verplichtingen als gevolg van de hogere rente was echter groter dan het negatieve rendement op de beleggingen. Al met al steeg hierdoor de (actuele) dekkingsgraad, onze belangrijkste financiële graadmeter. Toch kan ik me voorstellen dat u schrikt van de woorden ‘negatief rendement’. Maar, negatieve rendementen hebben gelukkig niet zo gauw invloed op uw pensioen. Dat komt enerzijds omdat Pensioenfonds ING een sterke buffer heeft. Momenteel zelfs een buffer van meer dan 50%, dat wil zeggen dat het pensioenfonds ruim 50% extra vermogen heeft ten opzichte wat we voor de huidige pensioenen nodig hebben. Anderzijds omdat een flink deel van het rendement er feitelijk weinig toe doet. Dat klinkt raar, maar het zit zo: Pensioenfonds ING heeft het renterisico vrijwel helemaal verzekerd. Renterisico is het risico dat de dekkingsgraad gevoelig is voor renteveranderingen. Die gevoeligheid maakt pensioenen kwetsbaar en dat willen we zo veel mogelijk voorkomen. Dat doet het pensioenfonds door veel te investeren in vastrentende beleggingen. De winsten en verliezen die het Fonds lijdt op die vastrentende beleggingen zie je wel terug in de rendementen maar ze werken juist maar beperkt door in de dekkingsgraad.

Met name dit laatste effect zien we momenteel heel duidelijk: door de stijging van de rente worden er (soms fors) negatieve rendementen gehaald op vastrentende beleggingen. Maar de dekkingsgraad is juist heel stabiel.  Alle getallen kunt u inzien in ons overzicht van de Kwartaalcijfers

In mijn vorige blog bedankte ik u al voor uw enthousiaste deelname aan ons klanttevredenheidsonderzoek en de deelnemerspeiling over het nieuwe pensioenstelsel. De eerste uitkomsten van beide onderzoeken hebben we gedeeld op onze website: Wat vindt u van Pensioenfonds ING? en Grootste groep deelnemers positief over overstap Pensioenfonds ING naar nieuwe pensioenstelsel. 41% staat positief tegenover een overstap. Een kleinere groep van 33% was neutraal en nog iets minder deelnemers waren negatief (26%). In ons volgende magazine kunt u hier meer uitgebreid over lezen.

Een ander onderzoek waarbij we graag uw mening willen horen is het zogenaamde risicopreferentieonderzoek. Hiervoor heeft u inmiddels een uitnodiging ontvangen. Dit onderzoek voeren we met enige regelmaat uit en is ook relevant bij een eventuele overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. We willen graag van u weten hoeveel risico wij volgens u kunnen nemen met onze beleggingen om uw pensioen te kunnen uitkeren en waar mogelijk verhogen. Heeft u het onderzoek al ingevuld? Van harte aanbevolen.

Met vriendelijke groet,

Peter van Meel

Uitvoerend bestuurder
petervanmeel@pfing.nl

 

 

 

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.