Keuzemogelijkheden

Ouderdomspensioen ruilen voor een hoger partnerpensioen

U kunt het pensioen voor uw partner verhogen met een deel van uw ouderdomspensioen. U ruilt dan een deel van uw ouderdomspensioen uit voor een hoger partnerpensioen. Uw partner ontvangt dan na uw overlijden een hoger pensioen. U krijgt per maand een lager pensioen. Hierbij geldt deze regel: het partnerpensioen mag niet hoger zijn dan 70% van het verlaagde ouderdomspensioen.

Let op
U kunt alleen een deel van uw ouderdomspensioen ruilen voor een hoger partnerpensioen als het ouderdomspensioen dat overblijft hoger is dan € 592,51 (2024) bruto per jaar.

Wat zijn uw mogelijkheden?

  • Niet uitruilen. Uw ouderdomspensioen en partnerpensioen blijven ongewijzigd.
  • Een deel van uw ouderdomspensioen uitruilen. U ontvangt een lager ouderdomspensioen en uw partner ontvangt een hoger partnerpensioen als u komt te overlijden.

Hoe hoog wordt uw pensioen bij deze keuze?

Dat ziet u in Mijn Pensioenplan. U ziet hier alleen uw pensioen van Pensioenfonds ING. Wilt u inzicht in uw totale inkomen na pensionering? Kijk dan op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Hoe regelt u dit?

U kunt deze keuze gebruiken als u volledig met pensioen gaat (dus niet in deeltijd). U regelt dit eenvoudig en veilig online via Mijn Pensioenplan. Deze en andere keuzes combineert u tot uw pensioenplan. U dient dit pensioenplan samen met uw betaalgegevens eenvoudig in via Mijn Pensioenplan. Dat kan vanaf zes maanden tot twee maanden vóór de ingangsdatum die u kiest.

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.