Keuzemogelijkheden

Partnerpensioen ruilen voor een hoger ouderdomspensioen

U kunt uw ouderdomspensioen verhogen met het partnerpensioen. U ruilt dan partnerpensioen uit en verhoogt daarmee uw ouderdomspensioen. Het pensioen dat uw partner zou krijgen als u overlijdt, wordt daardoor lager of is er dan niet meer. U kunt hier bijvoorbeeld voor kiezen als uw partner zelf een goed inkomen of pensioen heeft, of als u geen partner heeft.

NB
Heeft u een partner en wilt u partnerpensioen ruilen voor een hoger ouderdomspensioen? Dan regelt u dit samen met uw partner. Uw partner moet met deze keuze akkoord gaan.

Wat zijn uw mogelijkheden?

  • Niet uitruilen. Uw ouderdomspensioen en partnerpensioen blijven ongewijzigd.
  • Het hele partnerpensioen uitruilen. U ontvangt een hoger ouderdomspensioen, maar uw partner ontvangt geen partnerpensioen als u komt te overlijden. Dat is belangrijk voor u en uw partner om te beseffen.
NB
Heeft u een ex-partner? Het partnerpensioen voor hem of haar verandert niet. Dit partnerpensioen kan namelijk niet worden uitgeruild.
  • Een deel van het partnerpensioen uitruilen. U ontvangt een hoger ouderdomspensioen en uw partner ontvangt een lager partnerpensioen als u komt te overlijden. Dat is belangrijk voor u en uw partner om te beseffen.

Hoe hoog wordt uw pensioen bij deze keuze?

Dat ziet u in Mijn Pensioenplan. U ziet hier alleen uw pensioen van Pensioenfonds ING. Wilt u inzicht in uw totale inkomen na pensionering? Kijk dan op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Hoe regelt u dit?

U kunt deze keuze gebruiken als u volledig met pensioen gaat (dus niet in deeltijd). U regelt het eenvoudig en veilig online via Mijn Pensioenplan. Deze en andere keuzes combineert u tot uw pensioenplan. U dient dit pensioenplan samen met uw betaalgegevens eenvoudig in via Mijn Pensioenplan. Dat kan vanaf zes maanden tot twee maanden vóór de ingangsdatum die u kiest.

Bij het indienen van uw pensioenplan logt uw partner in met DigiD. Zo bevestigt uw partner dat hij/zij hiermee akkoord gaat.

 

U chat met:

Chat offline

Tijdens werkdagen kunt u met ons chatten tussen 8.30 en 17:00

Chat

Welkom bij onze chat

1 medewerker online >

Uw waardering is verstuurd Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.